Deze tijd van het jaar kan je ze weer overal krijgen: Witte asperges!

Natuurlijk halen wij die weer bij de boer en het liefst halen wij de allerdikste, en dan lekker eten met een zelfgemaakte Hollandaise saus, een eitje, wat kleine krieltjes en als ik in een heel zondige bui ben: wat flinterdun gesneden beenham!

Natuurlijk is dat laatste zout maar aangezien de asperges, de aardappeltjes, de saus en het ei niet zoveel natrium bevatten kan dat plakje beenham erbij best wel zonder dat het meteen torenhoog in natrium is.

Eigenlijk gaat dit recept vooral om de saus. Een goede Hollandaise saus op je repetoire hebben staan is altijd wel handig. Ook kan je het gebruiken als basissaus voor veel andere klassieke sauzen. Als je bijvoorbeeld creme fraiche toevoegt of geslagen room dan maak je er een Mousseline saus van. Of met wat Dijon mosterd een Moutarde saus. En als je in plaats van geklaarde boter gesmolten boter gebruikt die je bruin hebt laten worden heb je sauce Noisette.

Omdat het recept vooral om de saus gaat heb ik de voedingswaarde voor de saus apart berekend. En omdat niet iedereen een plakje beenham bij de asperges zal eten heb ik daarna nog de voedingswaarde berekend voor de hele maaltijd met wat saus en met en zonder beenham.

Ook heb ik een eerste hulp bij geschifte saus toegevoegd.

 

Ingrediënten voor de saus

  • 175 gram ongezouten roomboter

  • 3 eidooiers

  • 3 eetlepels heet water

  • Sap van een halve citroen, gezeefd

  • Zwarte peper

 

Verder per persoon

  • 400 gram asperges

  • Krieltjes 

  • 1 zachtgekookt of gepocheerd eitje

  • Eventueel 1 of 2 plakjes  flinterdunne beenham

 

En zo maak je het

Voor de saus: Begin met het klaren van de boter. In een steelpannetje smelt je de boter tot het begint te schuimen. Laat het zachtjes pruttelen zonder dat de boter donker wordt en haal ondertussen met een lepel het schuim eraf. Daarna hou je de pan schuin en haal met een schone lepel voorzichtig de doorzichtige schone boter eruit. Op deze manier blijven de troebele delen die er nog zijn achter in de pan.

Zet de geklaarde boter aan de kant terwijl je de asperges schilt.

Voor de asperges: Pak een hoge pan waarin de asperges rechtop kunnen staan (als ze iets te lang zijn kun je de onderkant wat eraf snijden. Gooi dit niet weg maar bewaar met de schillen zodat je er een aspergesoepje van kunt maken. Bewaar ze in een zakje in de koelkast of vries ze in tot je na een volgende keer asperges eten meer schillen en kontjes over hebt).

Vul de pan met de asperges rechtop erin met water, tot de asperges met hun zachte kop boven water blijven staan en zet met een deksel erop op het vuur. Breng ze aan de kook en draai hierna het vuur uit en laat gedurende 15-20 minuten in het afkoelende water staan met de deksel erop.

Voor de krieltjes: Schil hierna de krieltjes, spoel ze af en zet ze onder water in een pannetje. Breng aan de kook en kook ze gaar.

Voor de saus: je kan dit met de hand in een kom maken maar je kunt ook de saus in de keukenmachine maken. Wil je het toch met de hand doen? Volg dan alle stappen die hierna volgen maar gebruik een schone kom, een garde en spierkracht.

Pak de mengkom van de keukenmachine en maak die warm door hem met heet water af te wassen of te vullen met water uit de waterkoker.

Zet ondertussen de eidooiers, het water, het gezeefde sap van een halve citroen en de zwarte peper klaar.

Zet de machine aan, doe de dooiers in de kom met de eetlepels warm water en druppel daarna met een langzaam straaltje de geklaarde boter erbij.

Voeg hierna de citroensap toe terwijl de machine nog steeds draait tot je een mooie saus consistentie hebt. *

Proef en voeg eventueel zwarte peper toe.

Serveer de asperges met de heerlijke saus erover, een gekookt eitje erbij en de krieltjes en eventueel een plakje beenham.

 


 *oh jee mijn saus schift! Wat nu??

Als de kom te heet is, de boter te snel toegevoegd word of je laat de saus te lang staan voor je hem gebruikt dan kan de saus schiften en dan? Er zijn een 2tal oplossingen die dit kunnen verhelpen. 1: Zorg dat de kom niet warm is en ga kloppen met een garde. Tijdens het kloppen gooi je 1 ijsblokje in de saus en blijf kloppen tot die gesmolten is. Of 2: Warm een nieuwe kom op au bain marie terwijl je 1 eidooier losklopt en voeg daarna de geschifte hollandaise toe en blijf kloppen tot hij weer mooi een geheel is.

Enjoy!

 

 

Voedingswaarde voor de saus, per 100 gram

Eiwit 4,6 gr

Natrium 14 mg

Kalium 60 mg

Fosfor 170,5 mg

Vet 75 gr

 

Voedingswaarde voor hele maaltijd zoals genoemd inclusief 2 eetlepels saus en 15 gram beenham (zonder beenham)

Eiwit 16,7 gr (13,9 gr)

Natrium 221 mg  (102 mg)

Kalium 1635 mg (1623 mg)

Fosfor 399 mg (398 mg)

Vet 9,6 gr (8,8 gr)

Tagged with →