Al regelmatig is mij gevraagd: ´Heb je ook een recept voor een natriumarme pizza?´ En ja, die heb ik want ik ben dol op pizza! Altijd geweest, zal ook denk ik niet zomaar veranderen. Ook niet nu ik zoutarm eet. Jammer is wel dat de meeste pizza´s enorme zoutbommen zijn dus een pizza in een restaurant of een afhaal of afbakpizza is er voor mij niet meer bij.

Neem de afbakpizza van Dr Oetker bijvoorbeeld. Die bevat per 100 gram pizza al zo´n 590 mg natrium. En als je weet dat een hele pizza 450 gram is… Juist, een hele afbakpizza bevat dus maar liefst ruim 2600 mg natrium. Oftewel: ruim 6 gram zout.

Dat is voor nierpatiënten natuurlijk overduidelijk niet gezond, maar voor andere mensen is dat ook gewoon veels te veel zout.

Kortom, dat vraagt om eigen versie die zowel natriumarm is als wel lekker. En dat is met deze pizza absoluut gelukt. Het is een zoutloze basis belegd met zelfgemaakte basilicumpesto, verse spinazie, rucola, gegrilde kip, mozzarella én een klein beetje Parmezaanse kaas. En ja, hij is nog steeds velen malen gezonder dan welke andere afbak of afhaalpizza dan ook. Per belegde pizza bevat hij namelijk slechts 290 mg natrium! 

En het is buiten dat ook nog eens helemaal niet moeilijk te maken. Dus: Zeker eens proberen deze heerlijke zoutarme pizza. En natuurlijk kun je variëren met soorten toppings (dan moet je wel zelf de voedingswaardes uitrekenen) en of hoeveelheden in dit recept zodat het in jouw dieetvoorschrift past.

 

Ingrediënten voor 2 pizza´s 

Bodem (basisrecept)

 • 175 gram bloem

 • 3,5 gram droge gist

 • 112,5 ml water

 • 17,5 gr olijfolie

 • 1 theelepel gedroogde kruiden naar keuze. Ik gebruikte oregano

   

Topping

 • 200 gram kipfilet

 • 40 gram zelfgemaakte basilicumpesto 

 • 300 gram verse spinazie

 • 75 gram rucola

 • 110 gram mozzarellabolletjes

 • 10 gram geraspte Parmezaanse kaas

 • ½ eetlepel olijfolie

 • ½ theelepel gedroogde oregano

 • Zwarte peper

 

En zo maak je het

Voor de bodem: Begin met het deeg voor de pizza. In een kom meng je alle droge ingrediënten. Meng lauwwarm water met de olie. Maak een kuiltje in de droge ingredienten en daarin giet je dit mengsel. Roer dit met een houten lepel voorzichtig door elkaar tot het een geheel geworden is.

Stort het deeg op een bebloemd werkvlak en kneed in een minuut of 10 tot een mooi zacht en glad deeg.

Doe een beetje olie in een kom, leg de bol deeg hierin en dek de kom af met een vochtige theedoek.

Zet nu een uurtje weg op een tochtvrije plek.

Voor de topping: Zet een wok op het vuur, doe er een klein scheutje water bij en alle spinazie. Pak met een tang de spinazie af en toe beet en draai om in de pan zodat alle blaadjes slinken. Als de spinazie mooi geslonken is (er blijft weinig van over zo) leg je het in een vergiet om af te koelen en om uit te lekken.

Verhit een grillpan op een middenhoog vuur, maal wat verse zwarte peper over de kipfilets, bestrijk ze licht met olijfolie en leg ze op de hete grillpan. Grill ze nu in een minuut of 7 aan beide zijden zodat de kip goed gaar wordt.

Haal uit de pan en laat even liggen om af te koelen. Als de kip is afgekoeld kan je hem in plakjes snijden. (Andere manier: Snij de kip voor het grillen al in plakjes. Maal er wat peper over en bestrijk met wat olijfolie. Grill deze stukjes in een paar minuutjes gaar.)

Verwarm de oven voor op zijn heetste stand. Bij onze oven is dat zo´n 250 graden. Laat de bakplaat meeverwarmen in het midden van de oven. Ideaal is het als de oven echt loeiheet is dus zet hem zeker een 15 minuten voordat je de pizza´s gaat bakken al vol aan.

Snij de mozzarellabolletjes in tweeën, rasp vast de Parmezaanse kaas en maak de basilicumpesto volgens het recept als je die niet nog hebt staan (je kan hem ook prima invriezen trouwens. Ik maak altijd een hele boel in 1x en vries het in kleine porties in. Altijd handig om te hebben staan).

De spinazie is intussen afgekoeld. Knijp nu met je handen zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Hoe meer, hoe beter. Vermeng de spinazie hierna met de rucola en de ½ eetlepel olijfolie.  (Het makkelijste gaat het vermengen met 2 vorken waarmee je de spinazie uit elkaar trekt)

Om af te maken:  Haal het deeg uit de kom, verdeel in 2 porties en pak 2 vellen bakpapier.

Op elk vel bakpapier rol je een deel deeg uit tot een rondje met een deegroller. Hoe dunner je de bodem maakt des te eerder is de pizza klaar. Wij houden zelf van erg dunne bodems.

Besmeer elke bodem met de pesto, hierna leg je de spinazie/rucola mix erop, gevolgd door de plakjes kipfilet, de halve bolletjes mozzarella en nog wat gedroogde oregano. Als laatste strooi je nog wat geraspte Parmezaanse kaas erover.

Schuif voorzichtig in de oven en bak af tot de pizza klaar is. Dat duurt ongeveer 10 minuten.

Een precieze tijd hieraan geven is moeilijk, kijk goed naar de kaas. Als die mooi uitgelopen is en goudbruin kleurt dan is de pizza klaar.

 

 

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per persoon per bodem

Eiwit 11,9 gr

Natrium 5 mg

Kalium 178,5 mg

Fosfor 113,5 mg

Vet 9,9 gr

 

Voedingswaarde per persoon per pizza met kip en spinazie etc.

Eiwit 64 gr

Natrium 290 mg

Kalium 2023 mg

Fosfor 810 mg

Vet 43,8 gr

Tagged with →