Nadat ik de afgelopen 2 maanden even geen tijd/puf had voor de foodblogswap wilde ik deze maand toch graag weer meedoen. Het is namelijk enorm leuk om van een ander blog te koken!

Deze maand kreeg ik het blog van Ageeth toegewezen en ik moet zeggen, binnen 5 minuten was ik eruit wat het ging worden! De Chinese pannenkoekjes met eend leken mij wel leuk om te maken en toevallig had ik mooie eendenborsten in de winkel zien liggen.

Omdat ik voor de foodblogswap gewoon de recepten van anderen volg heb ik aan het recept van de pannenkoekjes helemaal niets aangepast. Wel heb ik het recept van de eend iets aangepast zodat het toch nog redelijk binnen de perken voor wat betreft zout zou blijven. Ik heb oa zelf de zoete chilisaus gemaakt. Daar had ik al ooit een recept van geplaatst op mijn blog dus dat kwam goed uit! Het recept voor de eend heb ik dus helemaal uitgeschreven. Verder heb ik de hoisinsaus weggelaten. Dat samen met de sojasaus werd echt wat teveel van het goede. 

Ondanks deze aanpassingen was de smaak van de eend gewoon echt heel erg lekker dus ben blij dat ik dit recept gekozen had. De pannenkoekjes was ik niet helemaal enthousiast over. Misschien ligt het aan het feit dat ik geen stoommandje heb maar ik denk dat een wat ander soort pannenkoekjes makkelijker én lekkerder hierbij zijn. Daar ga ik eens over nadenken. -edit 5 feb´14: Deze pannenkoekjes met bosui en verse kruiden zijn pérfect voor dit gerecht! 

Maar de ster van het gerecht, de eend, was echt heel erg lekker. De combinatie met de frisse komkommer, de bosuitjes en pittige chilisaus is er echt een die zeker op herhaling komt hier in huis.

 

Ingrediënten voor 2 personen als lichte maaltijd

Voor ongeveer 6 pannenkoekjes

  • 125 gram bloem

  • 75 ml kokend water

  • sesamolie Chinese pannenkoekjes met eend foodblogswap

 

Voor de eend

  • 1 mooie grote eendenborst, ongeveer 220 gram 

  • 1 eetlepel vloeibare honing

  • 1 theelepel sojasaus

  • 5 lenteuitjes, in dunne reepjes gesneden (20 gram)

  • ¼ komkommer, in dunne reepjes gesneden (40 gram)

  • Wat zelfgemaakte zoete chilisaus naar smaak

  • ongeveer 5 gram sesamolie

 

En zo maak je het

Voor de pannenkoekjes: Volg het recept zoals het op de site van Ageeth uitgelegd staat. 

Voor de eend: Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een braadslee in de oven met een rooster erboven.

Laat de eendenborst op kamertemperatuur komen. Dit duurt zeker een uur.

Maak ondertussen de zoete chilisaus, de Chinese pannenkoekjes en snij de komkommer en de bosui in reepjes.

Prik de eendenborst rondom in met een vork en dep eventueel vocht eraf.

Verwarm een antiaanbakkoekenpan tot hij goed heet is en leg de eendenborst met de vetkant naar beneden, in de pan. Je hoeft geen vet toe te voegen aangezien dit tijdens het bakken uit de eend komt.

Bak ze nu gedurende 5 minuten op deze kant.

Leg de eend nu met het vel omhoog op het rooster in de hete oven en laat hem zo 10 minuten roosteren.

Meng ondertussen de honing met de sojasaus en bestrijk de eend hiermee na 10 minuten.

Rooster hem nog eens 5-10 minuten (hangt ervanaf hoe gaar je hem wilt) en herhaal het bestrijken van de eend nog eens na 5 minuten.

Haal de eend uit de oven, pak in in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.

Het geheel afwerken:

Breng een pan water aan de kook en zet hierop, laat het niet het water raken, een bamboe stoommandje of vergiet. Hierin stoom je nu de pannenkoekjes weer warm.

Snij de eend in reepjes.

Bestrijk de gestoomde pannenkoekjes met een klein beetje sesamolie, leg er plakjes eend op, de reepjes komkommer en bosui en serveer de pannenkoekjes met je zelfgemaakte zoete chilisaus.

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde

Eiwit 22 gr

Natrium 257 mg

Kalium 442 mg

Fosfor 211,6 mg

Vet 40 gr

 

 

 

 

Tagged with →