En het is alweer tijd voor een nieuwe Foodblogswap en deze maand kreeg ik het leuke blog van Paul toegewezen. Hij schrijft al een flinke tijd voor zijn blog en experimenteert er lekker op los. De ene keer meer succesvol dan de andere keer, maar altijd met een flinke dosis pret en dat is duidelijk terug te vinden in zijn blog. Erg leuk om te lezen.

Een ding waar ik wel om moest lachen toen ik zijn blog toegewezen kreeg, is het feit dat hij vanwege zijn ziekte juist zout moét eten! En ik duidelijk dus niet. Grappig hoe verschillend doktersadviezen kunnen zijn. Maar goed, gelukkig was dat natuurlijk geen probleem, gewoon een beetje knutselen en op die manier kan je toch een lekker recept koken van iemand.

Toen ik door zijn blog bladerde viel mijn oog op het recept voor gepaneerde kipschnitzels, natuurlijk met zout bereid en met zout paneermeel, maar daar kon ik makkelijk verandering inbrengen. En belangrijker nog het leek mij echt lekker (en de Mr dacht er ook zo over).

Het smaakte werkelijk geweldig lekker, en gereserveerd met mijn recept voor zelfgemaakte Cole slaw, was dit gerecht een groot succes hier in huis!

Ingrediënten voor 2 kip schnitzels

  • 2 kipfilets

  • Zwarte peper naar smaak

  • ½ theelepel pittige kruiden (Chiptole, paprika?)

  • 1 losgeklopt eitje

  • 50 gram bloem

  • 100 gram panko (Japans broodkruim)*

  • Zonnebloemolie

  • Plastic folie

  • Deegroller/steelpan

Foodblogswap Kip Schnitzel

En zo maak je het

Leg een kipfilet op een plank, dek af met plastic folie en sla hem, met een deegroller of een steelpannetje, mooi plat. Herhaal dit met de andere kipfilet.

Maal verse zwarte peper over beide zijden van de twee kipfilets en besprenkel met de pittige kruiden naar keuze, ik gebruikte Chipotlepoeder. Wrijf met een lepel over de kruiden zodat ze goed aan de kip hechten.

In 3 diepe bordjes verdeel je vervolgens het losgeklopte ei, de bloem en als laatste de panko*. 

Haal de kipfilets nu achtereenvolgens voor het ei, de bloem en als laatste de panko. Zorg dat ze aan beide kanten overal mee bedekt zijn. Leg ze nu, afgedekt op een bord, een uur in de koelkast om op te stijven.

Na een uur verwarm je de oven voor op 200 graden. En ondertussen kun je bijvoorbeeld een bijgerecht maken.

Doe nu in een diepe koekenpan zoveel zonnebloemolie dat er ongeveer 2 cm instaat. We gaan namelijk de kipschnitzel even voorbakken voor hij de oven ingaat. Dat geeft een zalige knapperige korst.

 

Als de olie heet is, ongeveer 180 graden (handig hiervoor is een kookthermometer maar zonder kan ook: zet het vuur gewoon niet enorm hoog en hou het vet in de gaten), leg je 1 kipschnitzel voorzichtig in het hete vet. Laat bakken tot de panko aan de onderkant mooi licht goudbruin ziet en draai hem dan om. Herhaal met de andere kant. Dit duurt echt heel kort dus blijf erbij, het verbrand snel en je wilt echt alleen even de buitenkant licht goudbruin kleuren, meer niet.

Laat nu de kipschnitzel uitlekken op keukenpapier en herhaal met de andere schnitzel.

Draai het vuur onder de olie uit, leg de schnitzels in een schaal en schuif ze nog even 10 minuten in de oven.

Serveer direct, met de zelfgemaakte cole slaw bijvoorbeeld.

 

 

Enjoy!

 

 

Voedingswaarde per schnitzel**

Eiwit 16,9 gr

Natrium 80 mg

Kalium 231,5 mg

Fosfor 154 mg

Vet 13,3 gr

 

*Panko is Japans broodkruim wat veel minder natrium (167 mg p. 100 gram) bevat dan standaard paneermeel (600 mg p. 100 gram) én het geeft een veel lekkerdere knapperige korst aan, in dit geval, de schnitzel. Panko is verkrijgbaar bij de Toko.

**Van de panko is mij niet bekend hoeveel Kalium en Fosfor er in zit. Ik heb de fabrikant gemaild en hoop op antwoord.

Tagged with →