Officieel is frittata een gerecht wat ontstaan is zodat men de restjes op kon maken en op deze manier je er toch een samenhangend geheel van kon maken. Je kan er dus in doen wat je over hebt of je kiest voor groenten die je gewoon lekker lijken erin.

Ik maakte er dinsdag een met jonge krieltjes die ik nog had liggen, wat zachte geitenkaas en verschillende soorten groene groenten zoals doperwtjes, dubbelgedopte tuinboontjes, bosui, peterselie en flink wat bieslook. Maar je kan natuurlijk erop los variëren met wat voor groenten je in de frittata doet.

Handig aan dit gerecht is dat het koud en warm allebei erg lekker is. Met een lekkere salade erbij heb je een avondmaaltijd, in kleine stukjes is het een lekkere borrelhapje of snack en de frittata alleen is een prima stevige en gezonde lunch.

 

Ingrediënten voor 2-4 personen als lichte maaltijd

 • 200 gram geschilde jonge krieltjes

 • 250-300 gram verschillende groene groenten. Ik gebruikte 140 gram doperwtjes en 140 tuinboontjes

 • Bosui, 3-4 stuks

 • Flinke handvol fijngesneden bieslook

 • Flinke handvol fijngesneden platte peterselie

 • 70 gram zachte geitenkaas

 • 6 grote biologische eieren

 • Zwarte peper

 • 2 eetlepels olijfolie

   

En zo maak je het

Eerst schil je de jonge krieltjes en die snij je vervolgens in dunne plakjes. Doe ze in een pan met ruim water en breng aan de kook. 

Als het water kookt doe je de doperwtjes en de tuinboontjes erbij en kook je het geheel gedurende 4 minuten waarna je het afgiet en afspoelt zodat het snel terugkoelt.

De tuinboontjes moet je er nu even uit vissen om te dubbeldoppen. Doe ze daarna weer terug bij de aardappelplakjes en de doperwtjes.

Snij een flinke handvol platte peterselie en bieslook fijn. Doe deze 2 bij de aardappelmix.

Snij de bosuitjes in fijne ringetjes.

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

In een ruime koekenpan die ovenbestendig is, warm je de olijfolie op en daarin fruit je de bosui zachtjes gedurende 5 minuutjes.

Voeg vervolgens de groenten en de aardappelplakjes toe en de fijngesneden kruiden en roer goed door elkaar.

In een kommetje breek je de eieren en die klop je even los met lekker wat zwarte peper voor je het over de groenten en de aardappel giet. Laat zo, zonder te roeren, even bakken totdat de onderste helft van het ei stevig is maar de bovenkant nog vloeibaar is.

Verkruimel de geitenkaas over het nog vloeibare ei en schuif de pan nu in de oven voor een minuut of 6. Zet na die 6 minuten nog even een minuut of 2-3 de grill aan.

In die tijd zou het ei helemaal moeten stollen en de frittata zou een lekker kleurtje moeten krijgen.

Neem de pan uit de oven, pas op want hij is gloeiend heet!, en laat het geheel afkoelen voordat je de frittata op een groot bord of plank laat glijden.

Serveer warm of koud, in punten gesneden, met of zonder groene salade.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per persoon (hoeveelheid gedeeld door 4)

Eiwit 17 gr

Natrium 192 mg

Kalium 634 mg

Fosfor 287 mg

Vet 12,8 gr

 

Tagged with →