Dit gerecht bevat wat meer natrium dan ik normaal kook. Dat komt onder andere door de tonijn uit blik die ik hierin verwerk en de olijven. Zo af en toe eens een gerecht die wat hoger in natrium is, mag best van mezelf als ik mijn nierwaardes goed genoeg ervoor vind. En dat zijn ze gelukkig sinds een week of 2 weer.

Deze frittata kan je met 2-4 personen eten als lichte maaltijd. Met meer dan 2 zou ik er zeker wel een salade of iets dergelijks bij doen om het vullend genoeg te maken. Wij eten deze hoeveelheid met zijn tweetjes en dat is dan genoeg voor ons.

 

Ingredienten

 • 100 gram haricot verts, kort gekookt en in stukjes gesneden
 • 50 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
 • 75 gram tonijn uit blik (op water)
 • 150 gram gekookte aardappels, in stukjes gesneden
 • 8 zwarte olijven, ongeveer 25 gram, in kleine stukjes gesneden
 • 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden
 • 3 bosuitjes, in ringen gesneden
 • 1 teentje knoflook, geraspt
 • 5 grote eieren
 • Zwarte peper
 • ½ theelepel gedroogde kruiden zoals bijvoorbeeld tijm of Provençaalse kruiden
 • Scheutje olie

En zo maak je het

Breng een pan water aan de kook en kook hierin de haricot verts gedurende 4 minuten. Giet ze af, spoel ze af met koud water, snij ze in kleinere stukjes en zet opzij tot gebruik.

Schil de aardappels en kook ze gaar. Giet ze af en snij ze, als ze afgekoeld zijn, in kleine stukjes. Zet weg tot gebruik.

Terwijl de aardappels koken kun je de rest voorbereiden: snij de tomaatjes door de helft, snij de olijven in kleine stukjes, zet de tonijn klaar, snij de rode paprika in fijne blokjes, rasp de knoflook en snij de bosuitjes in fijne ringen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

In een grote kom doe je de 5 eieren. Klop ze los met een vork en voeg de tonijn, de olijven, de paprika, de bosui, de knoflook, de tomaatjes, de haricot verts, de aardappelsblokjes, de gedroogde kruiden en wat zwarte peper toe en roer door elkaar.

Zet een grote koekenpan (die in de oven kan) op een laag vuur met wat olijfolie erin. Met een kwastje kun je de olijfolie goed over de zijkanten van de pan verdelen zodat je ei straks makkelijk loskomt.

Als de koekenpan warm is giet je de inhoud van de kom erin. Roer even met een vork door elkaar zodat de vulling mooi verdeeld wordt.

Bak nu gedurende een minuut of 12 de frittata. Zorg dat het vuur niet te hoog staat. Je wilt een goudgele onderkant, niet een donkerbruine aangebrande.

Haal af en toe een spatel langs de kanten van de frittata zodat die mooi loskomt. Eventueel kun je de spatel ook gebruiken om de frittata los van de bodem te halen maar kijk uit dat hij niet doormidden breekt.

Na 12 minuten schuif je de pan in zijn geheel in oven zodat de bovenkant ook nog goed kan garen.

Na een minuut of 6-8 zet je de grill even 2 minuten aan zodat de bovenkant ook een mooie goudgele kleur krijgt.

Haal, met een ovenwant, de hete pan uit de oven, laat de frittata even afkoelen en laat hem dan voorzichtig op een bord glijden.

Serveer met wat verse basilicum erover gescheurd.

 

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per persoon (hoeveelheid gedeeld door 2)

Eiwit 35 gr

Natrium 712 mg

Kalium 980 mg

Fosfor 564 mg

Vet 24,8 

 

 

Tagged with →