Hoe goed ik mij ook aan mijn voornemens houd om gezond te eten, soms moet een mens even zondigen. Vind ik dan. De boog kan niet altijd gespannen staan zeg maar.

Maar als je dan eens zondigt, dan moet je het ook wel doen met iets wat je echt heel lekker vind, en als er 1 ding is wat ik echt heel lekker vind en wat ook nog echt slecht voor me is dan is het wel: kaas!

Ja de vooroordelen zijn waar, deze Nederlandse is dol op kaas. Een zoetekauw ben ik nooit echt geweest, hartig doet t voor mij! Het is dan ook wel een beetje ironisch dat ik juist op t hartige erg moet letten tegenwoordig.

Afgelopen maandag heb ik dus een beetje gezondigd en wel in de vorm van: Risotto!

Nou is risotto natuurlijk gewoon rijst met een uitje, wat sherry, bouillon en veel paddenstoelen in dit geval. Verse en gedroogde. Mijn schoonzusje en zwager hadden heerlijke gedroogde porcini’s (eekhoorntjesbrood) meegenomen uit Italië waar ze kortgeleden waren.

Wat het zondig maakt is de kaas. Parmezaanse kaas welteverstaan.  Per 100 gram Parmezaanse kaas zit er bijvoorbeeld 1000 mg Natrium in. Uiteindelijk heb ik maar 20 gram door het gerecht verwerkt en dat was voor 2 personen maar toch proef je duidelijk die heerlijke zoute smaak van de kaas. En soms heb ik dat gewoon even nodig.  Voor hen die geen natriumbeperking hebben; aan tafel kan je natuurlijk altijd nog extra kaas erover doen, zoals de mr ook doet.

Risotto dus, met gedroogde porcini’s,verse champignons en verse kruiden.

Ingrediënten voor 2 personen als hoofdmaaltijd

  • 150 gram Risottorijst, bijvoorbeeld Carnaroli of Arborio

  • 1 uitje fijngesneden

  • 150 gram (kastanje)champignons

  • 20 gram gedroogde porcini (zet deze een paar uur vooraf te week in wat lauw water)

  • 750 ml groentenbouillon* (je gebruikt waarschijnlijk niet alles maar dan heb je in ieder geval genoeg staan, ik hou meestal ruim een kwart over)

  • Half glaasje sherry

  • 20 gram ongezouten roomboter

  • Zwarte peper

  • 20 gram gerapste Parmezaanse kaas

  • 2 Eetlepels fijngesneden peterselie, verse oregano of basilicum (wat je lekker vindt)

 *voor de bouillon doe ik het volgende: ik gebruik 1 blokje gewone groentenbouillon op 2x zoveel water als aangegeven. Natriumarme bouillon bevat meer kalium namelijk en toen ik dit besprak met mijn nefroloog zei ze dat deze manier ook best af en toe eens mag in mijn geval. Ik maak ook mijn eigen bouillon (zie recept ) maar eerlijk gezegd, voor zo op een maandagavond als je t niet voorhanden hebt, is een blokje best handig. Ik weet natuurlijk niet hoe het voor mensen is die een slechtere nierfunctie hebben dan ik heb.

En zo maak je het

Verwarm de bouillon en zet een vlamverdeler onder de pan zodat de bouillon niet meer kookt maar wel goed warm is. Snij de verse paddestoelen en de ui fijn zodat alles al klaar staat en zeef de geweekte paddestoelen en snij ze ook wat fijner. Het water waarin ze geweekt hebben voegt enorm veel smaak toe aan de risotto dus bewaar een half kopje!

Smelt de boter in een pan met dikke bodem op een middelmatig vuur en voeg de fijngesneden ui toe. Fruit deze een minuutje of 2 zodat hij zacht maar niet bruin is en voeg dan de rijst toe. Bak 2 minuten terwijl je de rijst goed roert zodat hij overal glanzend is. Zet het vuur iets lager.

Voeg nu de sherry toe en roer door de rijst heen. Als de sherry zo goed als opgenomen is kan je het opgevangen (gezeefde) water van de porcini’s toevoegen en door de rijst roeren.  Als dit ook zo goed als opgenomen is kan je de eerste soeplepel warme bouillon toevoegen.

Het duurt een minuut of 20 om de risotto gaar te krijgen. Voeg af en toe een soeplepel bouillon toe, roer zachtjes door de rijst heen en als hij bijna helemaal opgenomen is kan je dit herhalen met een volgende soeplepel bouillon. Ga zo door tot de rijst gaar is.

Bak ondertussen de champignons met wat zwarte peper tot ze zacht en bruin zijn.

Verwarm de borden vast wat voor, bijvoorbeeld in de oven die je op een lage temperatuur aangezet hebt of door ze onder te dompelen in heet water.

Proef de rijst geregeld vanaf een minuut of 15, dan kan je namelijk goed bepalen wanneer je bijna klaar bent.

Als de rijst bijna klaar is (de rijst hoort zacht en romig te zijn met een bite dus niet papperig) doe je het vuur uit, voeg je de paddenstoelen en Parmezaanse kaas toe, breng je het op smaak met zwarte peper, en dek af met een deksel.  Laat zo 2 minuutjes even rusten.

Schep op de warme borden, strooi er wat verse kruiden overheen (of bijvoorbeeld zelfgemaakte basilicumpesto).

Enjoy!

 

Voedinsgwaarde voor 2 personen inclusief Parmezaanse kaas en alle bouillon hoewel je zeker weten over houdt, exclusief porcini aangezien ik daar niets over kan vinden.

Eiwit 11,500 mg

Natrium 931 mg

Kalium 481 mg

Fosfor 276 mg

Vet 12,340 mg

Tagged with →