Afgelopen zondag had ik geen zin om lang in de keuken te staan, maar wilde wel lekker en vers eten. Gelukkig had ik nog van alles in de koelkast liggen en uiteindelijk heb ik een lekker hoofdgerecht gemaakt van kip, venkel en aardappeltjes.

Het is een lichte mild smakende maaltijd geworden die toch goed genoeg vult door de eiwitten en de aardappels. En door het gebruik van de verse kruiden en het venkelgroen bevat het ook veel smaak.

Venkel bevat vrij veel kalium, wil je daarvan niet veel binnenkrijgen? Gebruik dan wat minder venkel, iets meer aardappel en bijvoorbeeld wat meer verse kruiden.

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 kipfilets, ongeveer 300 gram

  • 300 gram aardappels (geschild gewicht)

  • 1 grote venkel, schoongemaakt gewicht ongeveer 250 gram

  • Citroensap naar smaak

  • 1 eetlepel fijngesneden verse munt

  • 1 eetlepel fijngesneden verse platte peterselie

  • Zwarte peper naar smaak

  • Wat fijngesneden venkelgroen

  • 1½ eetlepel olijfolie

En zo maak je het

Verwarm een grillpan op een middenhoog vuur, bestrijk de kipfilets aan beide zijden met een klein beetje olijfolie. Maal er wat zwarte peper over en leg ze in de hete grillpan. Bak gedurende 4-5 minuten voor je hem omdraait.

Bak aan elke zijde zeker 5 minuten zodat de kip goed gaar wordt (tot hij niet meer roze van binnen ziet) en er een mooi grillpatroon op de kip verschijnt. Laat hem echter niet aanbraden dus blijf wel opletten.

Laat de kip, als hij gaar is, afkoelen op een plank.

Heb je nog overgebleven koude gekookte aardappels? Dan hoef je die alleen in stukjes te snijden.

Moet je nog aardappel koken? Schil ze dan, snij ze in kleine stukjes, was ze goed en breng ze in ruim water aan de kook. Kook tot ze gaar zijn, ongeveer 14 minuten, en giet ze af.

Doe de aardappeltjes terug in de pan, zet die op een laag vuur en laat ze even droog stomen. Draai vervolgens het vuur uit, roer ze even los van de bodem en laat ze afkoelen.

Pak de verse munt en platte peterselie en snij vast fijn zodat je die straks zo kunt gebruiken.

Snij nu het groen van de venkel af. Gooi de dikke delen weg maar bewaar het fijne venkelgroen. Snij een plak aan de onderkant van de venkel af. Op die manier verwijder je vast een hard gedeelte.

Snij de venkel doormidden en de helften weer door de helft.

Vervolgens snij je partjes van de venkel, van de bovenkant tot de onderkant. Maak ze niet te dik.

In een grote koekenpan of wok verwarm je 1 eetlepel olijfolie. Hierin bak je de venkelpartjes met wat zwarte peper gedurende een minuut of 5-6. Ze mogen een beetje bruinen maar zeker niet te donker worden dus zet het vuur niet te hoog en roer geregeld even om.

Na 6 minuten voeg je de aardappeltjes toe. Bak deze gedurende een minuut of 4-5 mee, zodat ze ook mooi kleuren.

Snij in de tussentijd de gegrilde kipfilets in plakjes en voeg deze bij de venkel en de aardappeltjes en warm lekker mee door.

Druppel een klein beetje vers citroensap in de pan en maal er lekker wat zwarte peper over. Roer het geheel goed door.

Serveer met lekker wat verse munt en platte peterselie erover en maak af met wat venkelgroen.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 49 gr

Natrium 175 mg

Kalium 1630 mg 

Fosfor 600 mg

Vet 20 gr

 

Tagged with →