Een beetje bewerkelijk gerecht maar absoluut ontzettend lekker! Gevulde uienbladeren in tomatensaus.

Ondanks dat het vegetarisch is viel het ook bij de mr enorm in smaak. En aangezien hij in zijn hart, ondanks de hoeveelheid vegetarisch eten die hij van mij krijgt,  een verstokte carnivoor is wil dat wat zeggen.  Het was dan ook absoluut een erg smakelijk geheel.

De mix van de bouillon en wijn waar je de uienvellen in kookt kun je bewaren zodat je die later kunt gebruiken voor een groenten of uiensoep bijvoorbeeld. Het restant van de uien (aangezien je alleen de buitenste grote delen gebruikt) kun je natuurlijk ook gebruiken voor de tomatensaus.

Deze uien uit de oven zijn erg lekker met een salade erbij en wat zoutarm brood om de tomatensaus mee te eten.

 

Ingrediënten voor 2 personen

 • 400 ml natriumarme groentenbouillon

 • 200 ml witte wijn

 • 2 grote witte uien

 • 1 grote of 2 kleine tomaatjes, geraspt. Ik gebruikte 65 gram geraspte tomaat.

 • Wat vers broodkruim, bijvoorbeeld gemaakt van zelfgebakken natriumarm brood, ik gebruikte 55 gram

 • 50 gram zachte geitenkaas

 • Fijngesneden peterselie, ongeveer 4-5 gram

 • 1 teen knoflook, geraspt

 • 2 bosuitjes, in fijne ringen gesneden

 • Zwarte peper

 • 150 gram zelfgemaakte tomatensaus

   

En zo maak je het 

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een kleine ovenschaal klaar.

Maak de tomatensaus door het recept te volgen. 

Doe de wijn en de bouillon samen in een pan en breng aan de kook. Snij ondertussen de uien doormidden, pel de buitenste laag eraf en verwijder voorzichtig het harde binnenste. Daarna haal je de buitenste lagen voorzichtig uit elkaar zodat je een paar losse ´vellen´ ui krijgt. Voor mezelf had ik 3 bladeren, voor de mr 4 en de hoeveelheid vulling paste hier precies in.

Plaats die in de zachtjes pruttelende wijn/bouillon mix en laat hier 3-4 minuten in meesudderen, of tot ze net zacht worden.

Haal voorzichtig uit de pan en laat goed afkoelen. 

Om de vulling te maken rasp je de tomaat met een grove rasp (is wat kliederwerk) tot je het vel overhoud (die gooi je weg) en doe de geraspte tomaat in een kom samen met het broodkruim, de peterselie, wat olijfolie, de knoflook, de bosui, zwarte peper en de geitenkaas die je eroverheen brokkelt. Roer goed door elkaar.

Gebruik een deel van de tomatensaus om de bodem van de ovenschaal te bedekken en hou de rest apart om zometeen over de uien te smeren. Giet tevens een klein beetje van de bouillon/wijnmix erbij. De bodem moet net bedekt zijn.

Vul elk uienvel ruim met de vulling en trek daarna de zijkanten zachtjes naar elkaar toe zodat je een soort dikke sigaar krijgt. Leg met de vouwkanten naar onder in de ovenschaal op de tomatensaus. 

Ga zo door tot je de uienvellen gebruikt hebt en je ovenschaal vol is. Smeer vervolgens een klein beetje tomatensaus over de uien heen.

Bak gedurende 45 minuten in de oven en kijk af en toe of er meer bouillonmix nodig is (als de ovenschaal droogt komt te staan).

Haal uit de oven als de uien zacht zijn en de vulling lekker bubbelt, sprenkel er wat olijfolie overheen en doe er een beetje zwarte peper overheen en serveer met een lekkere salade en wat zoutarm brood.

 

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per persoon (met broodkruim uit de supermarkt)

 

Eiwit  2,9 gr (10,2 gr)

Natrium 154 mg  (317 mg)

Kalium 571 mg (610 mg)

Fosfor 153 mg  (149 mg)

Vet 22 gr  (22 gr)

Tagged with →