Deze risotto is met recht een lentegerecht door het gebruik van de groene asperges en de erwtjes. Hij is ook nog eens lekker fris van smaak door de citroenrasp en het kleine beetje citroensap wat je erdoor roert. En hier in huis is hij enorm goed bevallen! Voor de Mr is deze risotto net zo lekker als zijn all time favo klassieker: Champignonrisotto.

Natuurlijk duurt risotto altijd even om te maken maar zodra je de ui gesneden hebt, de bouillon warm hebt en de rijst afgemeten hebt, kun je al aan de slag. De groenten kan je namelijk prima garen terwijl de rijst opstaat. Op deze manier kan je toch na een 30 minuutjes helemaal klaar zijn en aan tafel gaan. 

Ingrediënten voor 2 personen

 • 150 gram risottorijst

 • 1 ui, fijngesneden

 • 1 eetlepel olijfolie

 • Een scheutje sherry of witte wijn

 • 150 gram groene asperges (schoongemaakt gewicht)

 • 100 gram doperwtjes

 • 1 theelepel citroenrasp

 • ½-1 eetlepel citroensap

 • Zwarte peper

 • Eventueel 10 gram Parmezaanse kaas

 • 750 ml natriumarme groentebouillon

En zo maak je het

Verwarm de bouillon en zet op t vuur, op een warmhoudplaatje. Laat het niet koken maar zorg wel dat het goed warm is. Zet een soeplepel erin klaar.

Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Zet ook vast een vergiet/zeef klaar.

Weeg de risottorijst af en snij daarna de ui fijn.

In een kookpan met dikke bodem verwarm je de eetlepel olijfolie. Hierin fruit je de ui op een niet te hoog vuur. Je wil dat hij zacht wordt, niet bruin. 

Voeg na een minuut of 4 de rijst toe en roer goed door de ui en olie heen zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met een laagje olie.

Draai het vuur nu iets hoger en voeg een scheutje wijn of sherry toe. Roer dit goed door de rijst heen.

Voeg nu lepel voor lepel de warme bouillon toe, roer door de rijst heen en laat de rijst zo, op een niet te hoog vuur, garen. Dit duurt gemiddeld een minuut of 15 tot 20. Zorg dat de rijst niet droog komt te staan. Roer geregeld door en proef na een minuut of 15 af en toe om te bepalen hoe ver de rijst al gaar is.

Terwijl de rijst gaar wordt snij je de harde onderkanten van de asperges af.  Snij de kopjes van de asperges af en zet weg tot gebruik. Schil de stengels even. Snij ze hierna in schuine stukjes van 1½ cm.

Doe de stengels van de asperges en de doperwtjes samen in de pan kokend water. Breng opnieuw aan de kook en kook dit een minuut of 4.  Voeg na 3 minuten koken de aspergekopjes toe.

Giet de asperges en de erwtjes af en spoel goed af met koud water. Dit stopt het garingsproces en zo blijven de groenten knapperig.

Rasp de gele schil, niet het wit dat smaakt bitter, van de citroen af en pers wat sap uit.

Als de rijst bijna gaar is roer je de groenten er doorheen, de citroenrasp en het sap en maal je er wat zwarte peper overheen. Roer dit goed door elkaar en laat zo de groenten nog even goed warm worden.

Serveer eventueel met wat Parmezaanse kaas erover.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per persoon zonder Parmezaanse kaas (mét Parmezaanse kaas)

Eiwit 7 gr (8,7 gr)

Natrium 30 mg  (70 mg)

Kalium 385 mg (392 mg)

Fosfor 183 mg (228,5 mg)

Vet 10,9 gr (12,2 gr)

 

 

 

 

Tagged with →