Vandaag gaan we voor een eenvoudig maar erg lekker gerecht. Ik vind het altijd prettig om de week op een voedzame gezonde manier te beginnen want vaak eet ik in het weekend toch sneller wat zouter (ivm etentjes of iets dergelijks). En hoewel er mozzarella in dit gerecht gaat is die niet heel hoog in natrium (200 mg per 100 gram, in vergelijk: gewone goudse 48+ bevat 831 mg natrium per 100 gram en zoutarme 30+ kaas nog steeds 600 mg natrium per 100 gram kaas)  dus al met al is dit een keurig gerecht qua natrium, zéker als je ook nog eens gebruik maakt van zelfgemaakte tomatensaus én zelfgemaakte natriumarme groentebouillon! 

Hoewel risotto maken altijd even duurt bespaar je jezelf een enorme hoeveelheid tijd als je al je zelfgemaakte geroosterde tomatensaus (passata) en groentebouillon hebt klaarstaan. 

Dus: geroosterde tomatensaus-risotto met (buffel)mozzarella en rucola. Wij eten het als hoofdgerecht maar in een kleine hoeveelheid is het zeker ook een lekker voorgerechtje,

Ingrediënten voor 2 personen

  • 700 ml natriumarme groentebouillon (waarschijnlijk gebruik je niet alles maar zo heb je in ieder geval genoeg staan)

  • 15 gram ongezouten boter

  • 1 sjalotje, heel fijngesneden

  • 125 gram risotto rijst (carnaroli of arborio)

  • 100 ml geroosterde tomatensaus/passata

  • 1 bal (buffel)mozzarella

  • zwarte peper

  • 40 gram rucola

Tomatenrisotto

En zo maak je het

In een kleine steelpan breng je de bouillon tegen de kook aan, en laat tegen de kook aan staan op een zacht vuur (zet eventueel een vlamverdeler eronder).

In een ruime pan met dikke bodem smelt je de boter op een niet te hoog vuur, voeg de ui toe en laat gedurende 8-10 minuten zachtjes fruiten zonder dat de ui verkleurt.

Draai het vuur hoger en doe de rijst erbij en bak 1 minuut terwijl je goed roert zodat de rijst helemaal bedekt is met een glanzend laagje. Zet het vuur na die minuut weer zachter.

Nu ga je de warme bouillon er beetje bij beetje bijdoen. Doe er 1 soeplepel bij, roer zachtjes door tot de bouillon is opgenomen en voeg dan meer bouillon toe. 

Ga zo door tot de rijst bijna gaar is, dat duurt een minuut of 17-25 afhankelijk van je rijst dus proef af en toe even om te bepalen hoe ver je rijst al gegaard is.

Doe nu de tomatensaus erbij en roer goed door. Laat nog een paar minuten doorgaren totdat de rijst met de saus goed heet is en voeg dan de stukjes mozzarella en wat zwarte peper toe. Roer nog 1x goed door (niet te hard) en haal de pan van het vuur. Zet een deksel erop en laat zo een paar minuutjes staan.

Server op een warm bord met de rucola (die kan je bijvoorbeeld aankleden met wat olie of balsamico azijn)

 

Enjoy!

 

Voedinsgwaarde per persoon

Eiwit  17 gr

Natrium 111 mg

Kalium 820 mg

Fosfor 260 mg

Vet 26 gr

 

Tagged with →