Risotto is iets wat we geregeld (nou ja niet té vaak vanwege het wat hogere vetgehalte in het eten) eten alleen al omdat ik het een prettige bezigheid vind om het te maken. En  hoewel de basis hetzelfde is kan je zo ontzettend veel soorten risotto maken dat het nooit verveelt. Favoriet hier in huis is de klassieke variant met gedroogde porcini en verse (kastanje)champignons maar ik vind bietjes risotto ook heel erg lekker en wat te denken van de combinatie gegrilde groene asperges met citroen? Of lekker met geroosterde paprika´s? Of maak hem eens met geroosterde tomatensaus en mozzarella!

Vandaag echter eens een hele andere namelijk: risotto Primavera! (letterlijk vertaald: voorjaarsrisotto) Dat is risotto met verschillende jonge groenten en je kan natuurlijk de groenten toevoegen die je zelf heel lekker vindt, als ze maar in het seizoen zijn en eigenlijk horen in een echte Primavera altijd wel groene asperges. Ik gebruikte groene aspergetips, dubbelgedopte tuinboontjes, doperwtjes en jonge worteltjes. Alles in mooie kleine stukjes gesneden zodat ze goed gaar worden met de rijst samen.

Om wat meer smaak mee te geven aan het geheel doe ik wat zelfgemaakte basilicumpesto erdoor. Omdat de basis van de ristto zo natriumarm is, onder andere doordat ik  natriumarme groentenbouillon gebruik, kan het  beetje Parmezaanse kaas in de basilicumpesto geen kwaad en daardoor krijg je toch de ietwat zoutige smaak ervan mee.

Risotto is een heerlijk vullende hoofdmaaltijd die je vegetarisch kan houden maar als je wilt kun je natuurlijk er altijd een stukje vlees bij bakken.

Ingrediënten voor 2 personen als hoofdmaaltijd

  • 150 gram rijst, arborio of carnaroli

  • 1 sjalotje, fijngesneden

  • 50 gram prei, in fijne ringetjes

  • 1 teentje knoflook, geraspt

  • 20 gram ongezouten boter of 1 eetlepel olijfolie

  • 750 ml natriumarme groentenbouillon

  • 75 ml witte wijn

  • 2 eetlepels basilicumpesto 

  • 400 gram verschillende seizoensgroenten in kleine stukjes gesneden. Ik gebruikte 100 gram wortel, 100 gram asperges, 100 gram dubbelgedopte tuinboontjes, 100 gram doperwtjes

 

En zo maak je het

Maak de basilicumpesto volgens recept als je hem nog niet gemaakt hebt.

Het makkelijkste is om alles eerst voor te bereiden dus zet 1 pan water op het vuur en breng aan de kook.

Kook de tuinboontjes 6 minuutjes en giet ze daarna af. Spoel af met koud water en als ze genoeg afgekoeld zijn kun je de velletjes verwijderen. Is even een klein werkje maar duddelgedopte tuinboontjes zijn veel lekkerder dan boontjes die hun velletje nog hebben.

Snij vervolgens het sjalotje en de prei en de groenten naar keuze heel fijn.

Als je worteltjes gebruikt en je houdt van zachte worteltjes dan kun je die op dit punt beter even een paar minuutjes voorkoken. Doe je dit niet dan zijn de worteltjes nog wat knapperig als de risotto klaar is.

Zet nu een pannetje op het vuur met de natriumarme bouillon zodat het goed warm wordt maar niet kookt. Zet er eventueel een vlamverdeler onder.

In een pan met dikke bodem verwarm je het klontje ongezouten boter of een eetlepel olijfolie en hierin fruit je de sjalot, de knoflook en de prei zachtjes gedurende 2 minuutjes of tot de ui doorzichtig is.

Voeg nu de klein gesneden groenten toe: in mijn geval dus de fijngesneden wortel, groene asperges, tuinboontjes en doperwtjes en bak gedurende een minuut of 2 mee.

Draai het vuur nu wat hoger en voeg de rijst toe en roer goed door. Bak dit gedurende 1 minuut tot de rijst kalkachtig wit ziet en alle korrels bedekt zijn met het vet. Draai daarna het vuur iets lager.

Vervolgens doe je wijn erbij en roer dit goed door de rijst, wacht met het toevoegen van een soeplepel warme bouillon tot de wijn zo goed als opgenomen is.

Roer af en toe voorzichtig en als de bouillon zo goed als opgenomen is kun je een nieuwe lepel toevoegen. Ga zo door tot de rijst bijna gaar is. Proef dus na een minuut of 12-14 af en toe zodat je goed kan inschatten hoe ver de rijst is. Meestal duurt het een minuut of 15-20 tot de rijst gaar is.

Als de rijst bijna gaar is kun je wat zwarte peper erdoorheen roeren en 1 of 2 eetlepels basilicumpesto. Draai het vuur vervolgens uit, haal de pan van het fornuis en doe er een deksel op. Laat zo een minuutje of 4 staan.

Dien vervolgens op met nog een klein lepeltje basilicumpesto eroverheen en voor degene die niet zoutarm hoeven te eten nog wat vers geraspte Parmezaanse kaas erover.

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 16,6 gr

Natrium 72,7 mg

Kalium 1087 mg

Fosfor 295,5 mg

Vet 53 gr

 

 

Tagged with →