foto 3In Amsterdam eten ze het graag met uitjes en met wat zuur, in Rotterdam eten ze hem graag puur. De een gruwt ervan, de ander wrijft in zijn handjes bij het idee alleen al. Ik heb het natuurlijk over: De Hollandse nieuwe!

Vorige week brak het grote seizoen hiervoor weer aan en, samen met andere foodbloggers, was ik door Kroon op het Werk uitgenodigd om de veiling van het eerste vaatje bij te wonen. Nu weet ik dat haring* an sich vrij zout is maar, je weet het zo langzamerhand, ik ben ervan overtuigd dat ik van heel veel dingen wel kan eten, als het maar met mate (maatjes in dit geval) is. Dus op naar Scheveningen! 

De opbrengst van de veiling van het 1e vaatje gaat elk jaar naar een goed doel. Dit jaar was het het Bio Vakantieoord. Een plek waar gezinnen met hun gehandicapte kind toch kunnen genieten van een heerlijke onbezorgde vakantie (onvergetelijke uitjes). Leek mij een prima doel en hoe fijn is het dan ook dat zij maar liefst een cheque van 56.500 € mochten ontvangen! (Wil je meer weten over Stichting Bio? Klik dan hier.)

Maar waarom waren er nu allemaal foodbloggers uitgenodigd? Wel, tijdens de veiling werden er heerlijke hapjes bereid, natuurlijk met de Hollandse nieuwe, en wel door Masterchefs Julius Jaspers en Alain Caron! Door onze VIPtreatment konden wij zijn waar de actie was, en dus waren wij getuige van hoe deze chefs de haring transformeerden naar heerlijke hapjes. Wat denk je van haring met een crème van doperwtjes, mayonaise en gekonfijte ui. Of haring met spekbokkingmayonaise, gel van augurk en borage (komkommerkruid). Mijn persoonlijke favoriet was een stukje haring met passievruchtenvinaigrette, yoghurt en wasabi.

foto 4Erg leuk was het dat de heren tijdens het maken van de hapjes graag alle vragen beantwoorden die wij foodbloggers op ze afvuurden. Een ervan was echt even persoonlijk van mij. Ik heb namelijk geregeld gehoord dat er best wel wat schroom bestaat bij mensen die natriumarm moeten eten, om dat bij een reservering bij een restaurant aan te geven. Julius Jaspers vertelde mij dat dat nergens voor nodig is. Gewoon doen!

Altijd van te voren even aangeven zodat de keuken op de hoogte is en er rekening mee kan houden. Natuurlijk zijn er wel eens gerechten die je niet kunt aanpassen en die je dan niet kan eten, maar meestal blijft er genoeg over op de kaart wat wél aangepast kan worden. Dus reserveer van te voren en zeg het er altijd bij!

Na een hapje, een drankje, een babbeltje met de chefs en met mede foodbloggers (altijd leuk om die ook eens foto 2te spreken) werd het zoetjes aan tijd om te gaan. Ik was een hoop wijzer geworden over de haring zelf, de manieren waarop je er een wat hipper gerechtje mee kunt maken, had heerlijk gegeten en gedronken en tevreden ging ik weer op naar huis.

 

Natuurlijk bevat haring best wat natrium. Maar ondanks dat denk ik zelf dat je er best van kunt genieten als je natriumarm moet eten. Eet geen honderden grammen maar een klein stukje verwerken in een gerechtje geeft wel de lekkere smaak zonder dat het meteen de spuigaten uitloopt. Zeker als je de rest van de dag er rekening mee houdt (wat ik natuurlijk ook gedaan had voor dit event). 

*Je kunt haring rauw eten, gepekeld en natuurlijk gerookt en bij de laatste twee wordt een flinke hoeveelheid zout gebruikt helaas. Maar wist je dat je ook prima zelf vis kan roken? Bijvoorbeeld zalm? En dan zonder zout? Hierover binnenkort meer op mijn blog!

 

Natriumwaardes haring per 100 gram:

Gezouten: 1097 mg

Gerookt: 960

Rauwe (pan)haring: 90 

 

Wil je meer informatie over haring, of vis in het algemeen? Dan kun je terecht bij het Nederlands Visbureau.

 

 

Tagged with →