Een paar maanden geleden ben ik in contact gekomen met de mensen van Boerenkaasonline. Buiten een groot assortiment kaas met zout proberen zij namelijk ook om een zoutloze* variant van de grond te krijgen. Ik kan dit natuurlijk alleen maar toejuichen! Kaas bevat gemiddeld per 100 gram zo´n 600-1000 (ruw geschat) mg natrium en natuurlijk is dit gewoon te veel als je nierpatient (of hartpatient) bent en op je zoutinname moet letten. Nu zijn er wel kazen op de markt die minder natrium bevatten maar eerlijk gezegd vind ik dat nog steeds vrij veel. Fijn dus dat er nu een echt goed zoutloos en natriumarm** alternatief is!

 

Kaas

 

Na wat mailwisseling kwamen we er op uit dat ik een review ging doen en natuurlijk was daar kaas voor nodig. Nu is het geval zo dat ze, om de zoutloze kazen écht in de productie op te kunnen nemen, een X aantal afnemers moeten hebben die standaard die kaas willen hebben. Helaas is dat nu nog niet het geval en dat houdt in dat na bestelling de kaas speciaal voor de besteller gemaakt gaat worden. Nu moet je dus nog even op je kaas wachten, een week of 3, maar hoe meer mensen deze kazen willen, des te sneller kan je ze in huis hebben!

Ik ontving na een paar weken een naturel kaasje, een kaas met verschillende kruiden en een komijnenkaasje. Allemaal jonge varianten. Oudere kazen rijpen langer, kost meer tijd, en het natriumgehalte gaat omhoog omdat de kaas droger wordt. Je krijgt de kaas keurig thuis afgeleverd met de post en ze zijn vacuüm verpakt dus je kunt ze nog een tijd bewaren ook.  De naturel versie heb ik echt een hele tijd laten liggen en ook na 2 maanden was hij nog keurig vers.

In de tussentijd is er ook kaas naar een lab gestuurd om nu eens te testen hoeveel natrium  er nu daadwerkelijk in deze kaas zit en het resultaat was heel positief! Slechts 120 mg natrium per 100 gram kaas! Dat is wat je zegt echt natriumarme kaas.

KaasAllereerst hebben wij een gewone boterham/cracker met brandnetelkaas genomen. Wat meteen opvalt is dat de kaas inderdaad geen tot nauwelijks natrium bevat. En zelfs als je zoutarm eet is dit echt even wennen. Maar ik kwam er al snel achter dat dit A) went en B) dat de kaas vooral als hij warm is echt ontzettend lekker smaakt en veel geur en smaak afgeeft.

De tweede test was namelijk een tosti (ja brood bevat zout maar ik beredeneerde dat de kaas nu niet evil was ;)) met brandnetel/kruidenkaas en wow dit was echt ontzettend lekker!!

Toen namen we gewoon eens een  plak komijnkaas uit t vuisje en ik was er meteen enthousiast over. Sowieso ben ik een liefhebber van komijn en dan in deze vorm met een lekkere jonge kaas? Ik ben fan!

Verder hebben we de kaas gebruikt in gerechten, als blokjes (lekker met een beetje natriumarme mosterd) voor bij de borrel en voor we het wisten was de kaas op!

Conclusie: Ja de kaasjes zijn zoutloos en dus natriumarm. Met slechts 120 mg natrium per 100 gram mag je dit absoluut zeggen en daarvoor zijn ze een aanwinst voor de mensen die zoutarm moeten eten. Eindelijk weer eens een blokje kaas eten zonder problemen, een tosti maken of gewoon een plakje kaas op een cracker? Dat kan nu dus gewoon weer.

Vanwege het lage natriumgehalte smaakt de naturel kaas misschien wat flauw, maar de brandnetel/kruidenkaas en zeker de komijnkaas was ik erg enthousiast over! Mijn voorkeur gaat dus ook zeker uit naar de kaasjes met nét dat beetje extra en mijn suggesties voor verschillende toevoegingen zijn onder andere chilipeper, Italiaanse kruiden, mosterd, paprika/ui, sambal, kruidnagel….

Het zou geweldig zijn als er standaard zoutloze kaas in de productielijn opgenomen gaat worden en ik zal zeker een van de bestellers zijn. Ik hoop dat er dan ook meer varianten geproduceerd kunnen worden want ik heb nu al zin in blokjes komijn, een tosti sambalkaas of een flinke plak Italiaanse kruidenkaas over mijn zelfgemaakte pizza….. Mmmmm

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het hier online bestellen maar je kunt het ook komen proeven! Op 4 oktober is namelijk de Nederlandse Nierdag in Lunteren. Buiten verschillende lezingen zal er ook een markt zijn vol met informatie. In een van de kramen, de niervriendelijke snoepkraam, neem ik dit jaar plaats waar ik natuurlijk (onder andere) deze kaas uitdeel maar ook informatie kan geven over mijn blog. Opgeven voor deze dag kan hier!

 

 

 

Kaas2

 

*Er wordt geen zout toegevoegd aan de kaas

** Van nature bevatten alle producten wel natrium, vandaar dat dit natriumarme én zoutloze kaas is.

Tagged with →