Van zoete desserts hou ik zelf niet zo heel erg. Liever neem ik een kopje thee na mijn eten en als we uit eten waren bijvoorbeeld een lekker kaasplankje. Ik en kaas, goeie combinatie. Maar ja dan ga je natriumarm eten en dan mag dat eigenlijk niet meer, hoewel ik het mezelf heel af en toe nog eens toesta. En dat is dan op en top genieten. Zijn zondige dingen niet altijd leuker of lekkerder?

In ieder geval, een zoet dessert gaat mijn voorkeur dus nog steeds niet echt naar uit. Met een paar uitzonderingen: een klassieke peren tarte tatin, een goed gemaakte crème brûlée en een niet te zoete chocolademousse! En dat laatste besloot ik zelf eens te maken en maakte er eentje met een hartige bite. Namelijk Chilipeper! In combinatie met het zoete van de slagroom en de iets bittere smaak van de chocolade geeft die chili echt een goeie kick aan de mousse.

Deze chocomousse kun je maken met een chocolade met een zo hoog mogelijk cacao gehalte als je daar van houdt. Ik zelf hou daar niet zo van dus gebruik een mix van 75%pure chocolade en 25% chocolade met 78% cacao. Hoe hoger het cacao gehalte in de chocolade, des te zwaarder valt deze mousse op de maag, hou daar dus rekening mee als je het in porties verdeelt.

De mousse heeft zeker 8-12 uur nodig om op te stijven dus hou daar rekening mee als je het wilt maken.

 

Ingrediënten voor 2-4 personen 

  • 100 gram pure chocolade

  • 45 ml klaargemaakte espresso

  • 2 eiwitten

  • 2 eidooiers

  • 1 eetlepel poedersuiker

  • 25 gram ongezouten boter

  • 1/4 theelepel chilipoeder

  • Per persoon 1 ruime eetlepel geklopte slagroom 

 

En zo maak je het

Warm een pan water op het vuur op tot het bijna kookt. Doe ondertussen de espresso en de chocolade in een kom en zet die bovenop de pan om de inhoud ´au bain Marie´ te laten smelten. Roer het geregeld door.

Haal de kom nu van de pan af en voeg al roerende de boter toe.

Als laatste voeg je de eidooiers en de chilipeper toe. Roer goed door en zet even aan de kant en laat afkoelen. 

Pak een andere kom en ontvet deze goed. Bijvoorbeeld met een beetje citroensap. Klop vervolgens de eiwitten stijf in de kom met de eetlepel poedersuiker erbij.

Spatel dit voorzichtig door het chocolademengsel. Neem hier even de tijd voor om het rustig te doen zodat alles heel goed vermengd is.

Giet de mousse vervolgens in 2 wat grotere/ 4 wat kleinere vormpjes, of 1 grote, en dek af met plastic folie. Zet het nu minstens 8 uur in de koelkast om op te stijven.

Als je gaat serveren kun je wat vers geklopte slagroom over de mousse doen en het geheel afmaken met een heel klein beetje chilipoeder bovenop.

 

 

Enjoy!

 

 

Voedinsgwaarde per persoon

Eiwit 6,4 gr

Natrium 43,5 mg

Kalium 194 mg

Fosfor 123 mg

Vet 22,8 gr

Tagged with →