Dag twee van de Kerst vierdaagse staat in het teken van: Het hoofdgerecht.  Dit jaar is de keuze gemaakt voor een mooie grote rosbief die, na het dichtschroeien in een pan, langzaam in de oven wordt gegaard.  Dit heeft 2 grote voordelen.

 1. Het vlees blijft super mals en mooi op smaak. Je kunt hem ook mooi roze krijgen, iets wat moeilijker is als je de rosbief bakt in een pan of gaart in een oven op een hogere temperatuur.
 2. Het is een uitermate relaxte manier van koken en juist met de feestdagen is dit handig. Je kunt het zelfs een dag van te voren klaarmaken. Dat is helemaal fijn! 

Bij de rosbief serveren we een heerlijke rode wijnsaus, kort gekookte of gestoomde broccoli (of bijvoorbeeld haricot verts) en werkelijk waanzinnig lekkere in de oven gebakken aardappeltjes met rozemarijn en knoflook

Dit recept is geschikt voor grote groepen mensen dus zorg dat je een flink stuk koopt bij een goede slager. Ben je nu niet met veel mensen? Geen nood! Dan nog kun je een flink stuk kopen. Maak het gewoon volgens recept en geniet de rest van de week van heerlijke zelf gebraden rosbief als natriumarme vleeswaar op brood. Zo doen de Mr en ik dat altijd.

Ingrediënten voor 6-8 personen

 • 900 gram rosbief* van goede kwaliteit Kerstmenu Hoofdgerecht
 • ½ eetlepel gemalen zwarte peper
 • 40 gram ongezouten roomboter

Verder nodig

 • Vleesthermometer**, geschikt voor de oven
 • Grote braadslee of ovenschaal

 

Voor de rode wijnsaus

 • 15 gram ongezouten roomboter
 • 2 sjalotjes, gesnipperd
 • 1 theelepel bloem
 • 1 theelepel bruine suiker
 • 100 ml rode wijn

 

En zo maak je het

Voor het vlees: Verwarm de oven voor op 80 graden en laat de braadslee of ovenschaal mee verwarmen.

Zet de hapjespan op het fornuis met de boter erin en draai het vuur goed hoog. De pan moet echt heet worden.

Als alle belletjes van de boter verdwenen zijn leg je de rosbief voorzichtig in de pan.

Schroei het vlees nu rondom in een minuut of 2-3 maximaal goed dicht. Het vlees mag lekker bruin worden.

Doordat je het vlees snel rondom goed dicht schroeit blijven de sappen in het vlees. Dit zorgt later dus voor veel malser vlees.

Als het vlees rondom is dichtgeschroeid draai je het gas uit. Steek de vleesthermometer tot in het midden van het vlees en leg de rosbief nu in de voorverwarmde ovenschaal.

Wil je je rosbief mooi roze hebben? Dan haal je het vlees uit de oven als de thermometer aangeeft dat de kerntemperatuur 40 graden is. Wil je liever vlees wat iets meer gegaard is? Dan laat je de kerntemperatuur oplopen tot 50-55 graden maximaal.

Pak de rosbief nu goed in in aluminiumfolie.***

Snij de rosbief met een scherp mes (of elektrisch mes) in mooi dunne plakken en serveer met de rode wijnsaus.

 

Voor de rode wijnsaus: 

Kerstmenu de sausVerhit de boter in een steelpannetje met een dikke bodem. Laat het niet bruin worden.

Voeg de gesnipperde sjalotjes toe en bak deze, terwijl je regelmatig roert, in 5 minuten zacht. Laat ook deze niet bruin worden dus zet het vuur niet te hoog.

Voeg nu de bloem en de bruine suiker toe en roer goed door de sjalotjes heen. Bak dit een minuutje mee zodat de bloem kan garen.

Voeg nu de rode wijn toe, roer goed zodat eventuele klontjes verdwijnen, en laat het op een laag vuur 5 minuten zachtjes koken. Als het te hard gaat kun je een vlamverdeler onder de pan zetten.

Breng de saus nu eventueel op smaak met wat versgemalen zwarte peper en serveer bij de rosbief.

Terwijl je de saus maakt en de rosbief ligt te rusten kun je natuurlijk prima de groenten klaarmaken die je erbij wilt serveren.

 

Enjoy! 

 

*AlternatiefIndien er iemand geen vlees eet kun je een verse moot zalm erbij stomen, dat smaakt ook prima met de saus en het bijgerecht wat nog komen gaat. Breng hiervoor een pan met water aan de kook en hang de zalmfilets in een stoommandje of vergiet boven het kokende water. Stoom ze gaar in ongeveer 7 minuten.

**Heb je geen vleesthermometer? Het duurt ongeveer 20-25 minuten voordat het vlees 40 graden bereikt heeft. Het blijft natuurlijk wel een beetje gokken zonder thermometer dus ik adviseer toch er wel een te gebruiken. Ze zijn al te koop vanaf een paar euro bij onder andere de blokker en natuurlijk kookwinkels.

*** Je kunt het vlees prima een dag van te voren maken. Laat het vlees afkoelen in aluminiumfolie en bewaar in de koelkast. Op de dag dat je het vlees wilt gebruiken leg je het een paar uur van te voren uit de koelkast zodat het vlees kamertemperatuur kan bereiken. Als je gaat eten bak je het vlees even kort op een hoog vuur in wat boter aan. Het hoeft niet door en door warm te zijn dus dit kan in 2 minuten.

kerst

Voedingswaarde per persoon: 133 gram rosbief

Eiwit 25,84 gr

Natrium 150 mg

Kalium 467.3 mg

Fosfor 254,9 mg

Vet 7,89 gr

 

Voedingswaarde per persoon: saus

Eiwit 0,61 gr

Natrium 4,33 mg

Kalium 78,03 mg

Fosfor 16,9 mg

Vet 6,13 gr

 

Voedingswaarde kort gekookte broccoli: 200 gram per persoon

Eiwit 6 gr

Natrium 10 mg

Kalium 454 mg

Fosfor 138 mg

Vet 1 mg

 

Voedingswaarde zalm: 125 gram per persoon

Eiwit 25,25 gr

Natrium 118,75 mg

Kalium 495 mg

Fosfor 305 mg

Vet 17,75 gr

 

Kerstmenu 2013

Voorgerecht: Garnalensalade op witlofschuitjes

Hoofdgerecht: Rosbief met rode wijnsaus

Bijgerecht: Knapperige in de oven gebakken aardappeltjes met rozemarijn en knoflook

Nagerecht: Dulche de Leche Cheesecake met Frambozen

 

Disclaimer: In principe hebben wij rekening gehouden met alle nierpatiënten  dus niet alleen degene met een natriumbeperking, maar ook zij die een eiwit, kalium en/of fosfaatbeperking hebben. Natuurlijk blijven mensen zelf verantwoordelijk over wat zij eten dus ga altijd even na of mijn recepten echt geschikt zijn. Pas zo nodig een en ander aan zodat het wel in de specifieke dieetvoorschriften past.  

Tagged with →