De liefde van de man schijnt door de maag te gaan. Nu weet ik niet of dat waar is, feit is wel dat de mr erg gelukkig zegt te zijn met mij en mijn kookkunsten.

Maar echt makkelijk heeft hij het soms niet met me, en dan bedoel ik dus met mijn koken natuurlijk, want als echte carnivoor die hij is krijgt hij een hele massa vegetarische gerechten te verwerken van mij.

Dus van de week, speciaal voor hem, een gerecht met vlees en wel een heerlijke klassieke Boeuf Bourguignon. Ik begin er meestal de dag voordat we het willen eten mee, de tweede dag is de smaak zoveel lekkerder namelijk.

In dit recept zitten oorspronkelijk spekjes, die 10 minuten gekookt worden in water waardoor ze al énorm veel van hun zout verliezen. Ik weet echter de waardes dan niet dus reken het uit alsof er gewone spekjes in gaan.

Je kan natuurlijk de spekjes eruit laten, dat geeft een ietwat andere smaak maar ook zonder smaakt het absoluut prima. Ik geef ook de voedingswaardes dus zonder spekjes en daaraan zie je dat het zonder spek echt een natriumarm / zoutarm gerecht is.


Ingrediënten voor 2-4 personen (hangt er vanaf hoeveel iedereen eet. Wij eten met zijn tweetjes en houden altijd over voor minstens 1 persoon wat we dan invriezen)

 • 500 gram (scharrel)runderlappen, in blokjes van 1 cm bij 1 cm gesneden
 • 1 uitje, fijngesneden
 • 2 teentjes knoflook, fijngestampt in een vijzel
 • 90 gram spekjes, indien gewenst. Zonder kan natuurlijk ook!
 • 50 gram bloem
 • 1 flinke wortel of winterpeen, in plakjes gesneden en die weer door de helft
 • zwarte peper
 • 2-3 eetelepels ingekookte tomatenpassata
 • 3 kopjes rode wijn
 • 3 kopjes natriumarme groentebouillon
 • 1/2 eetlepel tijm (gedroogde)
 • 1 laurierblad
 • 1,5 eetlepel olijfolie
 • 6-8 sjalotjes, gepeld en in vieren of zessen gesneden
 • 100 gram champignons, grote in vieren, kleinere door de helft
 • 20 gram ongezouten boter
En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Indien er spekjes gebruikt worden: Zet een pannetje op het vuur gevuld met water. Zodra het water kookt doe je de spekjes hier in en laat die 10 minuten meekoken. Giet ze daarna af en laat drogen.

Zet een stoofpan op het vuur en verwarm 1 eetlepel olijfolie hierin. Dep de bokjes vlees goed droog en bak ze, waarschijnlijk in 2 x, snel helemaal rondom bruin en haal ze uit de pan.

Doe de resterende halve eetlepel olijfolie in de pan en de bak de spekjes een paar minuten (pas op doordat je ze gekookt hebt kan dit iets spatten). Doe daarna de ui erbij en bak kort mee en voeg daarna de wortel toe die je ook een paar minuten meebakt.

Doe het vlees terug in de pan, roer de bloem erdoorheen en zet de pan 5 minuten in de oven (zonder deksel). Door de bloem krijgt het vlees een lekker korstje.

Haal de pan uit de oven en draai de temperatuur terug naar 160 graden.

Voeg de wijn, de bouillon, de tomatensaus, de tijm, de knoflook en de laurier toe en roer alles goed door. Breng het aan de kook.

Als het kookt leg je de deksel op de pan en zet de pan in het onderste gedeelte van de oven gedurende een uur of 3.

Als het vlees nog maar een half uurtje moet verwarm je de boter in een grote koekenpan en hierin gaar je eerst de uien zachtjes (tot ze zacht maar niet bruin zijn) en voeg daarna de champignons toe die je langzaam meebakt. Doe de uien en de champignons daarna bij de rest en roer door. Laat ze nog een half uur mee sudderen in de oven.

 

In principe zegt men dat het eten nu klaar is maar ik laat het altijd afkoelen, zet het een nacht in de koelkast en laat het op de 2e dag langzaam opwarmen in bijvoorbeeld een oven die op 100 graden staat tot we gaan eten (meestal een uur minstens) of op een laag pitje met vlamverdeler eronder, dat komt de smaak en de textuur van het vlees enorm ten goede vind ik.

Als de saus niet dik genoeg lijkt kun je alles door een zeef gieten waarna je het vlees en de groenten even apart houdt terwijl je de saus in een aparte pan wat inkookt.

Is de saus te dik kan je het met wat bouillon verdunnen.

Serveer met flink wat fijngesneden peterselie erover en met gekookte aardappelen of een lekker vers (zoutarm) stuk brood of je kan er frietjes bij serveren.

Maakt eigenlijk niet uit waarmee, het is allemaal lekker!

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per persoon, hoeveelheid gedeeld door 4 en met geblancheerde spekjes die dus minder natrium en minder vet bevatten dan gewone spekjes. (2e getal is zonder spekjes)

Eiwit 45 gr (42 gr)

Natrium 388 mg (95,5 mg!)

Kalium 999 mg (900 mg)

Fosfor 376 mg (340 mg)

Vet 31 gr (24 gr)

Tagged with →