Een tijdje geleden was er natuurlijk de Nederlandse versie van Masterchef op de televisie. Een ding dat ik daar geregeld zag terugkomen was het gebruik van een rookoventje. Roken is natuurlijk een prima een manier om een bijzondere smaak aan ingrediënten te geven alleen zijn de gerookte producten die je in de winkel kunt kopen vaak enorm gezouten. Dit omdat, bijvoorbeeld vis, eerst in een pekelbad gelegd wordt en daarna gerookt wordt. De houdbaarheid vergroot enorm door het pekelen maar op deze manier is het dus helaas niet meer geschikt voor nierpatiënten. En dat is jammer wat gerookte producten zijn wel erg lekker.

Gelukkig kan je daar zelf verandering inbrengen en wel door zélf te gaan roken! En van Fonq mocht ik de Camerons RVS Rookoven uittesten, want zelf roken is in theorie wel leuk, maar is het nou echt thuis te doen? Is het niet moeilijk of gevaarlijk? En smaakt het dan wel? 

Rookoven

De rookoven (formaat 28,4 cm x 17,5 cm en 7.5 cm hoog) wordt keurig in een doos met een doosje houtmout (eiken) afgeleverd. Er zit een klein boekje bij met daarin uitleg over hoe de rookoven te gebruiken en tevens zit in dat boekje een handige tabel met daarin verschillende rooktijden opgenomen. Een leidraad hebben is altijd wel makkelijk om mee te beginnen, al kwam ik er al snel achter dat je ook echt naar je eigen gevoel moet luisteren. De eerste keer dat ik rookte (mozzarella, want een zelfgemaakte hamburger met een plakje gerookte mozzarella erop is zó lekker!) was het véél te heftig! Maar ik had wel meteen door dat deze rookoven echt serieuze potentie had. 

Poging 1 was dus niet helemaal een succes maar ik snapte wel hoe ik het beter zou kunnen doen dus op naar poging 2! Omdat het aspergeseizoen ten einde liep aten we in dat weekend nog een keer asperges en ik wilde er graag gerookte zalm bij eten. Nou bevat gerookte zalm gemiddeld zo´n 1300 mg natrium per 100 gram en eet ik het dus zelden tot nooit, maar nu kon ik zelf een poging wagen om zalm te gaan roken. Ik heb dus een mootje mooie verse zalm gekocht (per 100 gram zo´n 100 mg natrium) en ging aan de slag:

zelf gerookte zalm voorDe werkwijze is als volgt: Je strooit 1 eetlepel rookmot onderin de rookoven. Daarop zet je een afdekplaatje, waarop je weer een roostertje legt waar je ingrediënten weer op gaan. Het betere stapelwerk zeg maar. Handig is het om op het afdekplaatje een stukje alufolie te leggen, dat scheelt weer boenen na het roken. De moot verse zalm had ik op een bakpapiertje gelegd zodat de vis niet te erg zou gaan lekken.

Vervolgens schuif je de deksel half op de rookoven en zet het geheel op het gasfornuis (of op de inductiekookplaat of de bbq). Zet de afzuigkap aan (niet vergeten!), steek het gasfornuis aan, zet het vuur middenhoog en wacht tot je rook ziet verschijnen. Zodra je dit ziet schuif je de deksel dicht en begint de rooktijd. Mijn mootje zalm van 300 gram bleek een minuut of 20 rooktijd nodig te hebben. En na 20 minuten was hij prachtig gaar en heerlijk gerookt!

 

zelf gerookte zalm na

De zalm was ietwat heftig gerookt dus zo puur eten was wat te veel van het goede. Maar samen met iets anders, in dit geval de asperges met de botersaus en aardappeltjes (en een heel klein snufje zout) , was het werkelijk erg lekker! En nog lekkerder was het om de dag erna, wel de zalm goed luchtdicht verpakken, een salade te maken voor op brood of toast met de zelf gerookte zalm. Daarvoor volgt binnenkort een recept want die salade was werkelijk ontzettend lekker!

Natuurlijk heb ik, na het zalm succesverhaal, nog eens geprobeerd om mozzarella te roken. Ik wist namelijk dat gerookte mozzarella echt ontzettend lekker is.

Deze 2e keer heb ik wat minder rookmot gebruikt en de rooktijd voor een hele bol mozzarella verkort van 4 naar net aan 3 minuten en dit was een wereld van verschil! De smaak was intens maar een plakje zelf gerookte mozzarella op een heerlijke zelfgemaakte sappige hamburger (met lekker wat frisse sla en tomaat erbij én een zelfgemaakte mayonaise met chipotle) was het echt een goddelijke combinatie. We hebben zitten smullen.

zelf gerookte mozzarella

Kortom. ik ben fan! Ik kan het echt niet anders zeggen. Het roken is niet moeilijk en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Je kunt verschillende soorten rookmot kopen zodat je verschillende ingrediënten verschillende soorten rook mee kunt geven. Ik gebruikte nu eiken mot maar je kunt bijvoorbeeld ook Els of Kersen gebruiken. Ik ben ook vast van plan om deze andere soorten aan te gaan schaffen. 

Het oventje is makkelijk in gebruik (1 dingetje is belangrijk om op te letten: gooi de verbrande mot niet zo maar in de prullenbak, het kan nog lang na smeulen. Beter is het om het nat te maken en weg te spoelen door de gootsteen),  en ook bleek hij makkelijk af te wassen (alles kan in de vaatwasser). Nog een pluspunt, in mijn ogen, is dat hij niet te groot is, dus makkelijk op te bergen is. 

Ja, zelf roken is een kunst, en het zal even duren voor je een mooie subtiele rooksmaak aan je ingrediënten kunt geven maar oefening baart (snel) kunst heb ik gemerkt. De handige tabel in het boekje van Camerons is een handige leidraad maar ga ook op je eigen gevoel en smaakvoorkeur af. En als je eenmaal een beetje onder de knie hebt hoe en wat kun je alle kanten op met dit handige rookoventje. En hoe fijn is het dat je wel heerlijke gerookte vis/vlees/kaas/groenten kunt toevoegen aan je gerechten zonder dat je enorme hoeveelheden natrium naar binnen krijgt? 

Camerons Rookoven Klein € 59,95

• Afmetingen: L 28,5 x B 17,5 x H 7,5 cm
 • Materiaal: RVS
 • Ook te gebruiken als braadslede en stomer
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Geleverd met lekplaat en rookmot

Deze rookoven is mij door Fonq beschikbaar gesteld. Voor de review van dit product krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

 

Tagged with →