Tefal acitifry mini (1)Een tijdje geleden werd ik benaderd met de vraag of ik een Tefal ActiFry Mini wilde testen.  Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik wel wist wat het was, maar daar was dan ook wel alles mee gezegd. Dus ik was wel benieuwd.

Was de eerste ActiFry in de markt gezet als een manier om ´gezond´ te frituren, deze mini wordt iets anders voorgesteld en dat spreekt mij wel aan. In plaats van vooral de focus te leggen op het feit dat je frietjes kunt bakken met maar 1 eetlepel (die bijgeleverd is) olie (wat natuurlijk niet veel is want je eet frietjes met maar 3% vet) ligt nu meer de focus op het feit dat het een multicooker is waarmee je ook vlees, vis en groenten kunt klaarmaken en zelfs desserts. Er wordt een handig boekje vol met verschillende recepten meegeleverd bij het apparaat.

Het apparaat heeft een paar losse componenten, de bak waarin je de ingrediënten doet (die je eruit kunt halen als een soort frituurbakje inclusief handig handvat) en een pendelarm die alles in beweging houdt. Je kunt de ActiFry instellen met knoppen bovenop het apparaat en er zit een kijkvenster in de deksel. Opendoen kan heel gemakkelijk met knoppen aan de voorkant. Tefal acitifry mini (2)

Natuurlijk hebben wij hem eerst eens uitgetest met frietjes. Ook al wordt hij anders in de markt gezet, uiteindelijk waren we toch benieuwd naar of je nu echt lekkere frietjes uit een machine kunt krijgen die ze met hete lucht en 1 eetlepel olie bakt. Die eten we eigenlijk zelden en als er dan toch zo´n apparaat staat… We hebben er, tot vreugde van de Mr, meerdere keren frietjes mee gemaakt. Van diepvriesfriet (wat je kunt bakken zonder de toevoeging van olie), tot zelf gesneden friet. De ene keer met wat kruiden erbij (en olie natuurlijk), de andere keer zonder.

Nu moet ik zeggen dat ik wat sceptisch was. Maar ik moet eerlijk bekennen: de friet was écht lekker én krokant.  Tefal acitifry mini (4)

Wel viel de zelf gesneden variant (ik had niet alleen een lepel olie bij de aardappels gedaan maar ook een flinke lepel cajunkruiden) meer in de smaak dan de diepvriesvariant. En viel het ons op dat de ene diepvriesfriet de andere niet is.

Tefal ActiFry mini reviewDe volgende test die ik ermee gedaan heb is het maken van soep. Zoals genoemd zit er een handig boekje vol met recepten bij het apparaat en 1 daarvan heb ik uitgeprobeerd. En wel de Thaise garnalensoep. Nadat ik de groenten en garnalen had aangebakken in de machine heb ik, zoals er in het recept stond, de bouillon en de rest van de ingrediënten erbij gedaan. Een klein kwartiertje later was de soep klaar. Al met al heeft het bereiden van de soep, van snijden tot aan tafel mét opgeruimde keuken, een minuut of 20-25 gekost en dat is wel erg snel!

De soep smaakte werkelijk prima en zag er ook goed uit. Tijdens het koken komen er al heerlijke geuren uit het apparaat en dat wekt de eetlust op. Omdat het resultaat ook nog eens erg smakelijk was waren we weer dik tevreden. 

Als laatste heb ik eens geprobeerd perencompote te maken in de machine. Daar staat geen recept voor van in het boekje dus ik ben zelf wat gaan proberen. Ik heb flink wat peren gesneden en die in de machine gedaan, deed er vervolgens lekker wat kaneel, gemberpoeder en steranijs bij en een beetje suiker. Als laatste heb ik wat water erbij gedaan. Al snel kwam ik erachter dat ik veel te weinig water erbij had gedaan. De consistentie begon meer en meer op een vulling te lijken die je in een taart kan doen. Nadat ik er nog wat water bijgedaan had werd het al meer een compote.

Het was lekker maar niet zoals ik had gehoopt. Maar omdat ik waarschijnlijk te weinig water erbij gedaan had, heb ik het nog eens herhaald. Maar nu met net bijna zoveel water als dat er peren in gingen. En dat ging een stuk beter maar voor mij persoonlijk haalt het het niet bij het maken van een compote op het gasfornuis.

De komende tijd zal ik zeker nog eens een paar recepten proberen uit het boekje (want ik ben toch benieuwd hoe kalfsgehaktballetjes met munt eruit zullen smaken. Of hoe patatas bravas uit de machine zullen komen), en ga zeker zelf ook nog wat uitproberen. 

Nog even de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Je hoeft niet continue bij je eten te blijven. Omdat de machine met minuten instelbaar is en op hete lucht werkt kun je makkelijk even wat anders tussendoor doen. 

  • Je kunt de machine op veel meer manieren gebruiken dan alleen als ´gezonde frituurpan´.

  • Hij is heel makkelijk schoon te maken. Losse delen kunnen in de vaatwasser, en dus ben je lekker snel klaar na het eten. 

  • Een leuke extra is het bestaan van een speciale ActiFry app. Op die gratis app kun je nog veel meer leuke recepten vinden. Verder is er ook gewoon op internet werkelijk genoeg te vinden aan lekkere recepten die bijvoorbeeld gedeeld worden op deze site van Tefal zelf, of via deze (Engelse) Facebook pagina.

Er zijn ook wel wat nadelen aan de machine:

  • Het grootste minpunt voor mij is dat hij wat herrie maakt. Ongeveer vergelijkbaar met een afzuigkap. Je kan nog prima een gesprek voeren met iemand maar het geluid is zeker duidelijk aanwezig.

  • Verder vind ik dat de deksel best warm wordt. Geen probleem natuurlijk maar wel goed om te weten.

  • Ik vind hem nog steeds wel groot dus als je niet genoeg opbergruimte in de keuken of bijkeuken hebt is niet zo handig om hem even op te ruimen.

Voor frietjes, soepen en andere gerechten zal ik het apparaat heus geregeld gebruiken want de voordelen wegen zeker op tegen de nadelen, maar ik moet eerlijk zeggen: Voor mij gaat er toch niets boven het goede oude gasfornuis. Het lekker staan roeren in potten en pannen is een, voor mij, rustgevende en leuke bezigheid, dus dat ruil ik niet snel in voor een machine.

 

Tefal ActiFry Mini

Vermogen 1250 W

Inhoud: Max 600 ml (voor 2 personen)

Prijs: vanaf 159,- 

Getagged met →