Afgelopen zaterdag was ik door Fonq uitgenodigd eens lekker wijnen te komen proeven en daar zeg ik zeker geen nee tegen, dus vertrokken we, de mr ging gezellig mee, zaterdag naar Utrecht.

Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen en kregen we al snel een heerlijke prosecco in de hand gedrukt door een van de medewerkers van Grapedistrict, het wijnhuis dat de proeverij opgezet had. Zij verkopen hun wijnen in hun winkels maar nu dus ook via Fonq, handig vanuit je luie stoel wijn bestellen dus!

Grapedistrict wit

Voordat je nu denkt; Oh jee, wijnen, dat is allemaal ingewikkeld. Bij Grapedsitrict is dat het dus niet. Geen bloemrijke omschrijvingen: Dit is een volwassen wijn die diepe aardse tonen heeft en waarin je hinten van bedauwde buxus kunt terugvinden….Ehm, ok? Nee daar kunnen we niets mee dus de wijnen zijn gewoon ingedeeld in de categorieën: EasyMellow en Rich voor witte wijnen en BlushSmooth en Deep voor rode wijnen. Waarin de frisse lichte wijnen de eerste categorie zijn en dat het steeds wat voller en zwaarder wordt. 

Nadat ons was uitgelegd hoe je wijn proeft (kijken, ruiken (glas draaien zodat de wijn in beweging komt) en natuurlijk proeven) ging het echte werk beginnen en we begonnen met een rondje wit, bestaande uit 3 wijnen:

  • Domaine Bellevue, Sauvignon Blanc (easy) – Lekker bij lichte frisse salades, gerechtjes met geitenkaas, of natuurlijk zo als aperitief

  • Ca Tullio, Pinot Grigio (mellow) – Lekker bij lichte risotto´s (bijv risotto primavera) of gegrilde groenten of vis

  • Lista Negra, Arinto/Chardonnay (rich) – Lekker bij gerechten met romige blanke sauzen, vette vis (makreel, zalm), lamsgerechten of wat zwaardere risotto´s

Leuk is het om de verschillen in de glazen te zien, te ruiken en te proeven. Waar de eerste erg licht van kleur was en niet aan het glas bleef hangen als je hem ronddraaide, was de laatste duidelijk donkerder, zwaarder en bleef meer kleven aan het glas. Dat wordt trouwens veroorzaakt doordat er dan meer suiker en meer alcohol in de wijn zit waardoor hij dus ´zwaarder´ is.

Het rondje rood wat volgde bestond ook uit 3 wijnen:

  • La foret de l´arveni, Pinot Noir (Blush) – Lekker bij gerechten met wat truffel of paddenstoelen, gevogelte, kalfsvlees of stevige vissen zoals bijvoorbeeld gegrilde tonijn Grapedistrict

  • Casa Nostra, Corvina (Smooth) – Een frisse rode wijn uit Italie die blijkbaar heel goed smaakt bij ouderwetse stampotten (dat moet ik dus een keer proberen, dat snappen jullie wel), vleesgerechten zonder te zware sauzen of heerlijke pasta´s met lekkere zelfgemaakte rode sauzen, zoals bolognese bijvoorbeeld

  • Celistia Tierra tinto (Deep) – Een zwaardere rode wijn uit Spanje met een mix van cabernet sauvignon, Tempranillo en Garnacha Tinta druiven. Deze smaakt uitstekend bij gegrilde vleesgerechten (rosbief bijvoorbeeld) stoofpotten met vlees en, voor degene die het wel mogen, gerechten met kaas.

Het was erg leuk om onder het genot van een slokje wijn gezellig met andere foodbloggers uitleg te krijgen over de wijnen en te horen hoe je kan bepalen welke gerechten lekker zijn bij welke wijnen.  Na een leuke middag vertrokken we dus tevreden met 2 flesjes wijn. De pinot grigio die ik zelf echt erg lekker vond en de rode Celistia Tierra, binnenkort ga ik dus maar eens een lekkere stoofpot maken!

Fonq-grapedsitrict2

 

 

 

 

Getagged met →