Binnenkort is het weer tijd voor de witte asperges en aangezien we hier zo ongeveer midden tussen de boeren wonen halen we die nooit in de winkel maar rechtstreeks bij de boer natuurlijk.  Het lekkerste zijn, vind ik, de allerdikste witte asperges, lekker met een Hollandaise saus, gekookt eitje en (voor mij een klein beetje) beenham, hoewel een aspergesoepje ook heerlijk is natuurlijk of wat denk je van een lekkere salade met asperges?

Aangezien er nog geen witte asperges zijn aten we gisteren een een salade gemaakt met groene asperges, lekker met onder andere gegrilde courgette en zelf geroosterde tomaatjes . Een lichte en zomerse salade, ideaal als bijgerecht, lunch of lichte maaltijd met wat brood erbij of wat gegrild vlees hoewel het in grote portie ook prima op zichzelf kan staan. Kortom, een salade kan eigenlijk altijd.

Deze salade bevat wat kaas en natuurlijk is kaas nou niet echt iets waar je aan denkt als ingrediënt als je zoutarm eet. Maar een beetje kaas kan best op zijn tijd mits je niet te veel ervan eet natuurlijk. Stelregel is eigenlijk wel; hoe harder de kaas, des te zouter is hij. Dus ik heb in plaats van die kaas een bol mozzarella gebruikt waardoor het gehele natriumgehalte van de salade toch mooi laag blijft.

Ingrediënten voor 2 personen als hoofdgerecht, voor 4 als voorgerecht

  • Bos groene asperges (ongeveer 400 gram)
  • 1 Bol mozzarella, van 125 gram, in stukjes gescheurd
  • 100 gram gedroogde tomaatjes , of als je die nog nooit gemaakt hebt: 125 gram cherrytomaatjes
  • 1 courgette, in lange dunne plakken gesneden
  • 60-80 gram rucola
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • zwarte peper
  • handjevol basilicumblaadjes
  • Basilicumolie

 

En zo maak je het

Maak allereerst de tomaatjes, als je die niet toevallig nog in de vriezer heb liggen.

Verwarm de oven voor op 100-125 graden. Snij de tomaatjes door de helft en leg ze met de snijkant omhoog op een bakplaat/in een bakblik bekleed met alufolie. Maal verse zwarte peper erover (en bijvoorbeeld Italiaanse kruiden als je dit wilt). Spray er wat olijfolie overheen. Schuif in de oven, en laat ze hier een uurtje of 1,5 in staan. Het varieert per oven en per tomaatje (de ene is dikker dan de andere) dus kijk geregeld even of het nog goed gaat. Laat ze daarna afkoelen. Handig is om er in 1x heel veel te maken aangezien je ze prima kan invriezen.

Snij de houtachtige einden van de asperges af en blancheer ze daarna 4 minuten in ruim kokend water. Giet ze af in een zeef en spoel ze af met koud water tot ze helemaal koud zijn.

Spreid ze uit op een theedoek en laat drogen. Doe ze daarna in een kom met 1 eetlepel olijfolie en zwarte peper en hussel goed door.

Met een mandoline, of een kaasschaaf die ik gebruik, snij je mooie lange dunne repen van de courgette. Bestrijk die met olie en doe er wat zwarte peper over.

Zet een grillpan op het fornuis en warm goed op. Je wilt het liefst dat hij staat te dampen zo heet moet hij zijn. Leg wat keukenpapier klaar zodat je de groenten er zo op kunt leggen.

Grill nu de asperges en de courgettes, in delen anders past het niet, tot ze mooie grillafdrukken hebben.

Leg ze op keukenpapier zodat het overtollige vet geabsorbeerd kan worden.

Maak nu de basilicumolie door een flinke handvol basilicumblaadjes te pureren met een lekkere olijfolie.

Pak nu een grote schaal en maak de salade op. Begin met de rucola en bouw zo de salade op met de asperges, de courgette, de tomaatjes en de mozzarella zodat je een mooi geheel krijgt.

Als laatste kun je wat basilicumolie erover heen druppelen.

 

 

Enjoy!

 

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 19 gr

Natrium 137,5 mg

Kalium 1090 mg

Fosfor 338 mg

Vet 26,4 gr

Tagged with →