Iedereen heeft wel een gerecht (of misschien wel gerechten) die je aan vroeger doen denken en deze heerlijke salade heeft dat effect op mij.

Vroeger bij opa en oma kregen we geregeld een zure haring met bietjes salade en ik vond dat altijd verrukkelijk! Toen heb ik alleen nooit gevraagd wat er in zat en vandaar dat deze salade een beetje wegzakte in mijn herinnering.

Totdat ik vorig jaar met mijn oma (die de respectabele leeftijd van 95 heeft) en de mr in de Hermitage was in Amsterdam en daar stond het op de menukaart bij restaurant Neva.

Natuurlijk heb ik die salade toen besteld en hoewel de combi nog steeds lekker was haalde hij het niet bij de salade van opa en oma vroeger. Gevolg was dat ik later thuis eens heb zitten bedenken wat ik er in kon doen om hem wél meer als vroeger te laten smaken en dit is waar ik op uitkwam. 

Je kan natuurlijk zelf nog dingen weglaten of juist erbij doen (bijvoorbeeld wat mosterd, aardappels of in plaats van dille bieslook gebruiken) maar voor mij is deze salade nu prima en vooral heel erg lekker! 

 

Ingrediënten 

  •  250 gram gekookte bietjes, in kleine blokjes gesneden

  • 170 gram zure haring, in kleine stukjes gesneden

  • 1 gekookt ei (vrije uitloop), in stukjes

  • half rood appeltje

  • 1 fijngesneden sjalotje

  • handje vol fijngesneden verse dille

  • 1 eetlepel mayonaise of Griekse yoghurt 

  • zwarte peper

En zo maak je het

Als je verse bietjes gebruikt moet je ze eerst (ongeschild) koken, dit kan een klein uurtje duren. Prik na een minuut of 45 in de bietjes om te zien of ze gaar zijn (niet te vaak anders “bloedt’ de kleur in het water). Als ze gaar zijn spoel je ze af onder koud water en zodra het kan verwijder je de schil. Dit zou heel makkelijk moeten gaan nu. Snij daarna in kleine blokjes.

Kook 1 ei gedurende een minuut of 7 en snij daarna in kleine stukjes.

In een kom doe je de blokjes gekookte biet, de stukjes zure haring, het eitje en de fijngesneden sjalot en meng door elkaar.

Het appeltje was je goed en verwijder dan het klokhuis en snij in kleine blokjes. Doe bij de rest in de kom.

Doe er 1 eetlepel mayonaise of Griekse yoghurt bij, flink wat zwarte peper en een handje vol verse dille (eventueel kun je nog wat vers citroensap erdoor doen) en roer goed om en zet een paar uur in de koelkast zodat de smaken lekker in kunnen trekken.

Lekker als lunchsalade met wat sla en brood, snack of op een toastje bijvoorbeeld.

 

 

Enjoy!

 

 

Voedingswaarde per 100 gram

Eiwit 6 gr

Natrium 275 mg

Kalium 214 mg

Fosfor 83 mg

Vet 8 gr

 
Tagged with →