Een paar weken geleden waren de Mr en ik voor zijn verjaardag een weekendje naar Parijs. We hadden 1 vaststaand plan: naar de opera gaan. En verder zouden we wel zien. De opera was geweldig leuk, een gezellige vrolijke opera was het, La Cenerentola. Eerst natuurlijk nog lekker uit eten gegaan, dus kortom: op en top genieten zo´n avondje.
De rest van het weekend bestond vooral uit rustig aan doen. Wandelen, museum bezoekje, lekker ergens lunchen, wijntje hier, wat winkelen, wijntje daar, hardlopen door een stil Parijs op zondagochtend…. Kortom, een zalig weekend.
Wat betreft eten dus trouwens ook. Via de app van David Lebovitz had ik wat bakkerijtjes gezocht die ik wel wilde bezoeken. En bij 1 daarvan kwam ik gezouten karamel tegen. Lekker, maar zout dus. Toen dacht ik, dat moet ik natuurlijk ook zelf kunnen maken. En dan natuurlijk zonder het zout.
En vorig weekend ben ik eens aan de slag geweest. De conclusie? Ja dat kan ik zelf, en nee dat is helemaal niet moeilijk!De saus is lekker over ijs en door bijvoorbeeld appeltaart, maar ik vind het vooral lekker om met een friszure appel te eten. En je kunt het wéken in de koelkast bewaren (dan wordt het wel hard) dus je hoeft je ook niet verplicht te voelen om er veel van te eten 😉
Zorg dat je de ruimte hebt om te werken, en alle ingrediënten onder handbereik hebt tijdens het koken. De gesmolten suiker en de uiteindelijke karamel worden heel erg heet én het is heel erg snel klaar als je eenmaal begint!
Deze saus is trouwens mijn inzending voor het Foodblogevent van de maand april. Deze maand georganiseerd door Miss Fromage!
Ingrediënten voor een klein potje vol
- 210 gram kristal suiker
- 90 gram ongezouten boter
- 115 ml slagroom, ongeklopt
En zo maak je het
In een diepe sauspan strooi je de suiker. Neem een garde in de hand en zet de overige 2 ingrediënten in de buurt. Je wilt niet met een hete pan vol gesmolten suiker door de keuken hoeven lopen namelijk.
Zet de pan met suiker op het vuur wat je half hoog gezet hebt. Zodra de suiker begint te smelten begin je met roeren. Ga hiermee door tot alle suiker gesmolten is, het borrelt en het een lichtbruine kleur gekregen hebt. Niet wachten tot de kleur donkerder wordt, dan verbrandt de suiker namelijk in het verdere proces.
Voeg nu meteen de boter toe en roer dit voorzichtig maar stevig door de suiker heen.
Zodra de boter is gesmolten zet je de pan van het vuur af (ik schoof het 1 pit, die dus uitstond, op).
Voeg nu in een voorzichtige stroom de slagroom toe. De suiker/boter gaat nu bruisen dus roer nu zeker niet, dan komt het steeds hoger. Zodra het bruisen afzakt kun je rustig met de garde gaan roeren tot alle slagroom is opgenomen en je een egale massa hebt.
Giet de loeihete saus nu in een hittebestendige pot/kom en laat afkoelen.
Zodra de saus is afgekoeld kun je hem gebruiken zoals je wilt, of bewaren in een goed schoongemaakt potje in de koelkast. De saus wordt hard in de koelkast maar je kunt hem op kamertemperatuur laten komen voor gebruik of even verwarmen als je wilt.
Enjoy!
Voedingswaarde per 100 gram
Eiwit 0,8 gr
Natrium 9,7 mg
Kalium 35,2 mg
Fosfor 21 mg
Vet 27 gr
Goedemiddag,
Een klein vraagje?
Hoe lang is dit goed te houden buiten of in de koelkast?
Karin
Zoals ik in het bericht schreef: ´En je kunt het wéken in de koelkast bewaren (dan wordt het wel hard) dus je hoeft je ook niet verplicht te voelen om er veel van te eten ´. Ik he het nu 2 weken in de koelkast staan en het ziet er nog prima uit en smaakt ook nog prima. Het bevat niet veel wat kan bederven natuurlijk. Ik zou het zelf trouwens niet buiten de koelkast bewaren.
Hallo Aranka,
Bedankt voor je recept: wordt dit niet “confiture de lait” genoemd in Frankrijk?
Marie-José
Je hebt helemaal gelijk! 🙂
Hallo Aranka
Wat een heerlijk recept ik heb het samen met mijn dochter gemaakt en het smaakt perfect
Grt Nancy