Voor de maand juni mocht ik voor de Foodblogswap koken van het blog van Martine, Duizenden1dag. Als je haar blog doorbladert kom je veel lekkere recepten tegen maar ook, en dat vond ik erg leuk om te lezen, heel veel artikeltjes over restaurant bezoeken en/of weekendjes weg. Maar mij ging het natuurlijk om de recepten. Want wat zou ik eens gaan maken voor mijn alweer mijn derde foodblogswap? 

Al snel was ik eruit. Ik zag namelijk een recept voor kleverige kip. Het hele idee achter de foodblogswap, voor mij dan in ieder geval om mee te doen, is uit je comfortzone komen en ik moet eerlijk zeggen, ik zou dit niet snel uit mezelf gemaakt hebben. Ik neig zelf sneller naar veel groenten, peulvruchten, soepen enzo. Italiaans en Midden Oosters vinden ook gretig aftrek hier. Maar omdat ik dacht dat ik de mr wel erg veel plezier zou doen met deze snack ben ik toch zondagmiddag de keuken ingedoken ervoor.

En het grappige was? Ik, en zeker ook de mr, vond het echt heel erg lekker! Het is een heerlijke snack, snel klaar en er zitten maar een paar ingrediënten in. Ik heb de volgorde van het recept iets veranderd en natuurlijk natriumarme ketjap gebruikt, maar verder heb ik er weinig aan geknutseld. Je schijnt ze ook in te kunnen vriezen maar zover zijn onze drumsticks niet gekomen. Tip: wel even een servet in de buurt houden want als er staat sticky kip, dan bedoel ik ook: sticky!

Ingredienten

  • 600 gram drumsticks, of kippenvleugels

  • 50 ml natriumarme ketjap*

  • 125 ml water

  • 1½ eetlepel vloeibare honing

  • 1 theelepeltje hoisinsaus, ongeveer 12 gram

  • 1 tl fijngesneden verse gember, ongeveer 5 gram

  • 2 teentje knoflook, fijngesneden

  • ¼ theelepel 5 spice poeder, ongeveer 0,8 gram

  • 1 spaanse peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden

  • Zonnebloemolie om in te bakken

En zo maak je het

In een grote wok, alle kip moet er tenslotte inpassen mét de saus, doe je een scheut zonnebloemolie. Hierin braad je de drumsticks nu gedurende een minuut of 10. Keer de kip geregeld om zodat hij rondom bruin wordt.

Snij ondertussen de rode peper in tweeën en verwijder de zaadjes. Hierna snij je hem in kleine stukjes.

Snij ook de teentjes knoflook en een stukje verse gember heel fijn.

Meng de honing met de hoisinsaus, het water en de natriumarme ketjap en roer goed door elkaar. Roer ook de 5 spicepoeder erdoorheen.

Verwijder de kip vervolgens even uit de wok zodat je de rode peper, knoflook en gember even kort kan bakken. Laat niet de knoflook verbranden.

Doe vervolgens de kip er weer bij met alle de mix voor de saus en roer dit goed door elkaar.

Laat dit nu zachtjes samen pruttelen, met de deksel op de pan, gedurende een minuut of 20.

Na 20 minuten haal je de deksel van de pan en draai je het vuur ietsjes hoger.

Roer door de saus en schep hem continue over de kipstukken heen. De saus dikt nu mooi in en de kip krijgt een heerlijk sticky laagje. Pas er wel op dat het niet té hard gaat en dat de saus te dik wordt.

Serveer meteen en sta er niet raar van te kijken als ze binnen no time op zijn.

 

 

Enjoy!

 

*Achteraf gezien had ik ook wat minder natriumarme ketjap kunnen gebruiken. Dat ga ik dan zeker volgende keer doen. 

 

Voedingswaarde per drumstick met saus (helaas weet ik niet de kalium/fosforwaardes van 5 spice)

Eiwit 19,6 gr

Natrium 144 mg

Kalium 824 mg

Fosfor 180 mg

Vet 12,6 gr

 

 

 

 

Tagged with →