Vandaag bestaat mijn blog 1 jaar! In die tijd heb ik zo´n 140 blogberichten geschreven waarvan het meeste recepten, een enkel informatie bericht over Wat en hoe met zoutarm eten, en een paar persoonlijke berichtjes.

Met veel plezier ben ik 31 okt 2011 dit blog begonnen, al kon ik toen niet voorspellen dat het best wel veel tijd kost allemaal. Recepten bedenken, het proefkoken, het meten en wegen, het uitrekenen van voedingswaardes en waar mogelijk ook nog een foto erbij. Qua foto´s maken heb ik nog een hoop te leren denk ik maar goed, wie weet ga ik eens een workshop doen om wat fijne kneepjes te leren.

Wat ook heel erg leuk is, is dat ik best veel reacties gekregen heb, vooral via mail en twitter viel mij op, van mensen die oprecht blij zijn met het gevarieerde aanbod van natriumarme recepten op mijn blog. Dat zij daardoor ook lekker en smaakvol zoutarm kunnen eten, en soms ook gerechten eten die ze zelf niet zo snel zouden klaarmaken. Dat vond en vind ik nog steeds erg leuk om te horen, feedback is altijd welkom dus ik hoop dat jullie ook in de toekomst blijven reageren!

Voor vandaag heb ik in ieder geval een receptje om ´mijn´ eerste verjaardag te vieren. Het is een recept uit het boek ´Cake Days´ van de Hummingbird bakery. Een goede manier om het tweede smaakvolle jaar van Aranka´s kookblog in te luiden dacht ik zo. Ik heb er in ieder geval veel zin in! Ik hoop jullie ook!

 

Pruimencupcakes (met zelfgemaakte pruimenjam)

Ingrediënten voor 6 stuks

Voor de cakjes

 • 60 gram zachte roomboter, ongezouten

 • 170 gram bloem

 • ¼ theelepel bakpoeder

 • 2 grote eidooiers

 • 180 gram lichtbruine basterdsuiker

 • 0,9 dl karnemelk

 • 135 gram pruimenjam

 

Voor het glazuur

 • 250 gram poedersuiker

 • 80 gram zachte boter

 • 25 ml volle melk

 • 35 gram pruimenjam

 • Eventueel 2 verse pruimen

 

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 graden en zet een muffinbakvorm klaar met daarin 6 grote papieren vormpjes.

Voor de cakejes: In een kom mix je met een handmixer, of gebruik een standmixer als je die hebt, de zachte boter, de bloem, het bakpoeder op lage snelheid door elkaar tot zich een kruimelig geheel vormt.

Klop de eidooiers, de basterdsuiker, de karnemelk en de helft van de jam in een kom door elkaar. 

Voeg de helft van dit mengsel bij de droge ingrediënten en klop door elkaar. Als het opgenomen is doe je de andere helft erbij. Klop het geheel op matige snelheid tot het mooi glad is.

Vul de muffinvormpjes voor 1/3 met het beslag, schep 1 theelepel pruimenjam erop en vul de vormpjes verder tot 2/3 op met cakebeslag.

Bak de cakejes ongeveer 20 minuten, tot de bovenkanten terugveren als je ze indrukt. Haal ze uit de oven en laat nog enkele minuten in de vorm zitten om wat af te koelen. Laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.

Voor het glazuur: meng in een kom de poedersuiker en boter door elkaar. Bijvoorbeeld met een handmixer. Als het een korrelig mengsel is giet je, al kloppend, de melk er langzaam bij. Zet de mixer nu op een hoge snelheid en blijf kloppen tot het mengsel luchtig en romig is. Hoe langer, hoe beter. Roer met een pollelepel de jam voorzichtig erdoorheen.

Je kunt het glazuur nu erop smeren, en gladstijken met een palletmes. Of je kunt het met behulp van een spuitzak er mooi opspuiten. 

 

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per cakeje inclusief glazuur

Eiwit 6,2 mg

Natrium 64 mg

Kalium 101 mg

Fosfor 108 mg

Vet 22 gr

 

 

Tagged with →