De feestdagen staan voor de deur en dat betekent gezelligheid, families en vrienden die elkaar opzoeken, misschien wel cadeautjes onder de boom? En lekker eten natuurlijk!

In het Kerstmenu van 2012 en deze blogpost kon je al wat ideetjes opdoen voor lekkere gerechten maar ik miste nog iets.

En dat is een echte lekkernij, zelfgemaakt, en ook nog eens erg geschikt om weg te geven.  

Het zijn zelfgemaakte chocoladeschijven met een mengeling van ongezouten gemixte noten en een klein beetje rozijnen erdoor. Maar je kunt natuurlijk naar eigen smaak iets erop leggen. Wat denk je bijvoorbeeld van een ongezouten notenmix met cranberries? Of gebruik alleen rozijnen voor als je geen noten eet (zoals ik), en zo kun je van alles verzinnen. Ook kun je voor andere chocolademixen kiezen, of blijf bij 1 smaak. Kortom, je kan er flink op los variëren.

Het is makkelijk te maken, ook makkelijk aan te passen aan je eigen voorkeuren dus, en als je er een leuk cellofaantje omheen bindt met een mooie strik erom is het ook nog eens een aardig kleinigheidje om weg te geven de komende feestdagen.

 

Ingrediënten voor 3 schijven zoals afgebeeld.

  • 200 gram pure chocolade

  • 100 gram witte chocolade

  • 50 gram ongezouten notenmix (of wat je maar lekker lijkt)

  • 30 gram rozijnen

En zo maak je het

Beslis eerst waar je de chocolade in hard wilt laten worden. Je kunt verschillende vormpjes gebruiken, kleine ronde eenspersoonschaaltjes of een grote tablet maken, die je later in stukken breekt.

Ik koos voor 3 schaaltjes.

Met bakpapier bekleed je deze vormen. Knip het papier zo dat er iets over de rand steekt, op die manier kun je straks makkelijker de chocolade uit de vorm halen.

Zet 2 pannen water op en breng aan de kook, draai vervolgens het gas helemaal laag of zet zelfs uit. Het water mag nauwelijks koken. In de 2 kommen doe je de chocolade (wit in de ene, puur in de andere) en die zet je op de pannen. Roer geregeld door en laat de chocolade helemaal smelten.

Giet eerst de donkere chocolade in de vorm(en), en lepel daarna de witte chocolade erover. 

Trek nu met een satéprikker lijntjes van de witte chocolade door de donkere.

Bestrooi de chocolade met de noten en/of rozijnen naar keuze en zet de schaaltjes afgedekt 1½ uur in de koelkast.

Serveer zo, in stukjes gebroken of geef weg als een leuk zelfgemaakt kleinigheidje.

 

Enjoy!

 

En zo rest mij  alleen nog jullie allemaal hele fijne feestdagen toe te wensen en alvast een prachtig 2013! Hebben jullie leuke plannen? De mr en ik gaan lekker uit eten samen, dus ik heb even vrij van de potten en de pannen, maar na de kerst ga ik zeker weer verder koken!

Ik hoop dat jullie afgelopen jaar met veel plezier mijn blog en recepten gelezen, en gekookt, hebben. Ik vond het in ieder geval enorm leuk om te doen. Heb veel fijne reacties gehad en er zijn een paar leuke samenwerkingen uit voort gekomen. Maar daarover horen jullie  begin volgend jaar meer! En verder ben ik natuurlijk beretrots op de vermelding van mijn blog in de Just Eat top 50 Nederlandse foodblogs. Ik sta op plaats 33!

Alles bij elkaar is het wat betreft koken en dit blog dus een mooi jaar geweest, en ik zal ook in 2013 zeker doorgaan met lekkere en smaakvolle natriumarme recepten plaatsen.

 

 

Voedingswaarde per schijf met ongezouten noten en rozijnen

Eiwit 10,7 gr

Natrium 46 mg

Kalium 604 mg

Fosfor 111.5 mg

Vet 41 gr

 

Tagged with →