De Chinese tomatensoep van de Chinees vond ik als kind als erg lekker, waarschijnlijk omdat hij zo lekker zoet is. Als volwassene vond ik hem echter meestal net té zoet en aangezien we, sinds ik steeds meer natriumarm eet, nauwelijks meer bij de Chinees komen, heb ik deze soep dus ook al tijden niet gegeten.
Tijd dus om het eens zelf te maken!
Ingrediënten voor 4 personen
-
2 flinke kippenpoten of dijen
-
1 liter water
-
1 zakje kippenbouillon van Honig (specerijen om bouillon te trekken)
-
1 ui, grof gesneden
-
1 teen knoflook, geplet
-
70 gram tomatenpuree
-
1½ eetlepel bloem
-
2½ eetlepel suiker
-
Zwarte peper
-
½ theelepel gemberpoeder
-
1 stengel citroengras, geplet maar wel hele lengte behouden
-
½ eetlepel azijn
-
4 ontvelde tomaten, in grove stukken zonder zaad
-
2 bosuitjes, in fijne ringen gesneden
-
Flinke handvol taugé
-
50 gram mihoen, eiernoedels
En zo maak je het
Vul een flinke pan met het water, met de ui, de geplette knoflook, de kippenpoten, 1 zakje kippenbouillon (zo´n builtje van honig) en breng aan de kook.
Zeef het schuim, dat is eiwit, wat boven komt drijven eraf. Als er geen schuim meer vanaf komt draai je het vuur laag zodat de bouillon net tegen de kook aan is, en zo laat je de bouillon een half uur trekken.
Ondertussen kun je de tomaten ontvellen in kokend water. Zet hiervoor de waterkoker aan, snij de tomaten kruislings in aan de onderkant en leg ze in een kom. Giet dan het net gekookte water erbij, wacht 30 seconden en haal dan de tomaten uit de kom en trek het velletje eraf. Snij de tomaten in stukken, verwijder de kern en de zaadjes en zet het vruchtvlees apart tot gebruik.
Na een half uur haal je de kip uit de pan en zeef je de bouillon zodat je een mooie heldere bouillon achterhoudt.
Trek van de kippenpoten het vlees en zet apart tot gebruik.
Warm een schone pan op met daarin de tomatenpuree, bak dit even 1 minuutje voor je de bloem en de gemberpoeder toevoegt. Roer dit goed door en voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe terwijl je met een garde goed klopt.
Als de bouillon helemaal in de pan zit en je alle eventuele klontjes eruit geklopt hebt doe je de suiker, de azijn, de citroengras, wat zwarte peper en de ontvelde tomaten erbij. Breng dit aan de kook met de deksel er half op, en laat 15 minuten zachtjes koken.
Ondertussen kun je de mihoen koken en klaarzetten tot gebruik. Volg hiervoor de aanwijzingen op het pakje.
Na 15 minuten verwijder je de citroengras uit de pan en pureer je de soep met bijvoorbeeld een staafmixer, tot een mooie gladde massa.
Doe de kip terug in de pan, voeg een flinke hand taugé toe en warm het geheel samen even op.
Trek de mihoen uit elkaar en verdeel over de koppen, schenk de warme soep erop en maak af met wat fijngesneden bosui.
Enjoy!
Voedingswaarde per persoon (helaas wisten ze mij bij Honig alleen de Natrium, eiwit en vet waardes van 100 gram onbereid product van de kruidenbuiltjes te vertellen.)
Eiwit 13,9 gr
Natrium 102 mg
Kalium 652 mg
Fosfor 166 mg
Vet 5,1 gr
Beste Aranka,
Wij zijn uit Vlaanderen en hier zijn veel minder producten te verkrijgen dan in Nederland.
In bovengenoemde soep gebruikt U kippenbouillon van Honig (specerijen om bouillon te trekken).
Ik stel vast dat er 102mg Na. in zit; (Bij ons is Royco te koop en in de kippenbouillon zit 0,37 g/100 ml.. Kunnen wij van het geheel dan zeggen dat het zoutarm is?
Om nog niet te spreken van zoutloos. Mij verbieden ze zelfs enig zout te verbruiken.
Hebt U een voorstel eventueel zelf de kippenbouillon aan te maken?
Mocht U hiervoor een oplossing zien dan zou ik dat zeer graag horen.
P.s. Wij zijn nog maar beginnelingen in deze materie, daarom onze beste dank voor Uw site.
Gustaaf Van den Bossche
Beste, ik weet niet of er een Belgische Albert Heijn bij u in de buurt zit, maar daar heb ik die zakjes van Honig gekocht. Deze zakjes zijn geen kippenbouillon, maar zakjes kruiden die je kan gebruiken bij het maken van je eigen kippenbouillon. Misschien kunt u dergelijke kruidenzakjes ook vinden in uw supermarkt?
Over zout en natrium: Er zit geen zout in mijn recepten toegevoegd, dus u kunt spreken van zoutarm. Maar in bijna alle ingrediënten die je gebruikt zit van nature natrium.
Er is een verschil tussen natrium en zout. Als de specialist zegt geen zout toevoegen bedoelen zij: ´Voeg geen keukenzout toe´. Natrium is een onderdeel van zout, zout is namelijk een verbinding tussen chloride en natrium. Keukenzout (natriumchloride) heeft een verhouding 2,5:1, dat wil zeggen, iedere 2,5 gram keukenzout bevat 1 gram natrium. Daarom staat er vaak ook op een ingrediëntenlijst: zout én natrium. Dat is verwarrend voor veel mensen. Handig om voor jezelf te onthouden is dit: 1 gram (1000mg) natrium is dus 2,5 gram zout.
Sommige mensen wijken uit naar kaliumzout om hun eten op te peppen als ze geen zout meer mogen gebruiken maar vergeten daarbij dat ook kalium een zout is en bijvoorbeeld voor nierpatiënten niet altijd aangeraden wordt omdat bij een verminderde nierfunctie kalium niet goed genoeg afgevoerd wordt wat weer een negatief effect op bijvoorbeeld je hart kan hebben. Kortom om een chemisch verhaal makkelijk te maken: Ik kook zonder toegevoegd zout, maar natuurlijk zit er wel natrium in omdat dat bijna overal in zit. De truc is om ingrediënten te combineren zonder dat het natriumgehalte enorm stijgt.
Binnenkort ga ik kippensoep maken, en zal ik daarbij een recept voor de kippenbouillon plaatsen.
Beste Aranka,
Onze beste dank voor Uw zeer gedetailleerde antwoord.
Wij bewonderen Uw inzet en bekommernis om anderen van Uw kennis te laten genieten.
Nogmaals dank en proficiat voor Uw kunnen.
Lieve en Staf