Als je echt een super lekker verfijnd soepje wilt eten is dit het recept wat je moet proberen! Ik heb het ooit eens gegeten bij vrienden en was er meteen weg van. De lichte smaak én nasmaak van de venkel tegen dat fluwelige van de tomaat is werkelijk verrukkelijk.

Het komt uit het ‘Les Halles’ kookboek van Anthony Bourdain en ik heb het alleen maar wat aangepast zodat het natriumarm (zoutarm) is en het is een heerlijk licht en smaakvol voorgerechtje, ideaal als je eters krijgt bijvoorbeeld.

Ik besef me trouwens ineens dat ik veel vegetarische gerechten hier plaats en dat terwijl ik dat niet eens ben, dus om het goed te maken ga ik dit weekend eens een lekker slow cook gerecht maken (en plaatsen) met lekker rundvlees of iets dergelijks.

Ingredienten voor 4 personen als voorgerecht

  • 2 venkelknollen

  • 1 aardappeltje, geschild en in blokjes

  • 1 blik tomaatblokjes 

  • 2 kleine teentjes knoflook, fijngesneden

  • 1 klein uitje (ong 60 gram), fijngesneden 

  • 1 eetlepel olijfolie

  • eventueel 1 eetlepel pernod hoewel ik dat zelf nooit toevoeg

  • 400 ml zoutarme groentebouillon

En zo maak je het

Snij van de venkel de boven en de onderkant af. Snij doormidden, verwijder de kern en snij de venkel daarna in dunne plakken.

In een pan doe je de olijfolie, de ui en de knoflook en warm dit samen zachtjes op tot de ui doorzichtig maar niet gekleurd is. (Door de knoflook met de olie mee op te warmen voorkom je dat hij verbrandt en te scherp gaat smaken).

Doe de in plakjes gesneden venkels en de aardappel erbij, roer goed door en laat, met de deksel op de pan, 10 minuutjes stoven. Roer af en toe door.

Na 10 minuten voeg je de bouillon toe en doe je het hele blik tomaatblokjes erbij en breng aan de kook.

Laat nu een uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan, als het te hard kookt kan je een vlamverdeler onder de pan zetten of de deksel iets schuin leggen.

(Na een uur kan je de pernod toevoegen, laat in dat geval nog een paar minuten sudderen).

Haal de soep van het vuur, proef en breng op smaak met zwarte peper, laat wat afkoelen en pureer met de staafmixer. 

Je kan de soep nu opdienen (lekker met wat venkelgroen erop) maar wat de soep zoveel lekkerder maakt is als je hem nu door een zeef drukt. Je krijgt dan een hele mooie lichte soep. Het is even werk maar het is echt de moeite waard.

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 3,1 gr

Natrium 114 mg

Kalium 877 mg

Fosfor 95 mg

Vet 9 gr

Tagged with →