Het is weer foodblogswap tijd! En voor deze maand kreeg ik het blog van Elize toegewezen. Wat ik erg leuk vond om te lezen is dat zij tot een paar jaar geleden eigenlijk best een beetje een pietluttige eter was die niet van paprika, uien en veel soorten vlees hield en zeker schaal-en schelpdieren echt een complete no go vond!

En zo zie je maar weer hoe veranderlijk eens mens is want Elize kookt tegenwoordig dat het een lieve lust is, met veel liefde en vooral met allerlei ingrediënten die zij eerst niet lustte.

Nadat ik haar blog eens goed doorgelezen had heb ik vrijwel meteen voor dit recept gekozen. Ik kook namelijk niet vaak Thais in verband met de vissaus (zout) die in die keuken gebruikt wordt. Maar toch heb ik nu dus een recept uitgekozen mét vissaus. Natuurlijk heb ik de hoeveelheid er wel wat van aangepast omdat het natriumgehalte anders echt veel te hoog werd. Ook heb ik wat taugé toegevoegd.

De soep zelf is ontzettend aromatisch en smakelijk, zeker een recept wat we vaker gaan maken. Oh en de geur van die kaffir lime leaves is wel zo verrukkelijk! Mijn hele auto rook ernaar toen ik bij de toko geweest was, zalig!

Lindsay kookte deze maand van mijn blog. Benieuwd naar haar bevindingen? Hier kun je het lezen.

 

Tom Kha Kai: ingrediënten voor 2 personen als maaltijd

 • 400 ml kokosmelk

 • 300 ml natriumarme groentenbouillon

 • 150 gram kipfilet, in kleine blokjes gesneden

 • Ongeveer 4 plakjes dun gesneden galangawortel (laos), verkrijgbaar bij de toko

 • 1 sjalot, fijngesneden

 • 1 flinke stengel citroengras, door de midden gesneden en gekneusd voor meer smaak

 • 1 rode peper

 • 1oo gram shitakes, schoongemaakt en in plakjes gesneden

 • 3 kaffir lime leaves, bij de toko verkrijgbaar in de diepvries

 • ½-1 el vissaus (ongeveer 12 gr)

 • 1 eetlepel limoensap

 • Flinke handvol taugé

 • Verse koriander als garnering

En zo maak je het

Snij de kipfilet in kleine blokjes. Snij ook de paddestoelen in plakjes nadat je ze schoon geborsteld hebt.

Prik de rode peper op een paar plaatsen in, snij de galanga in dunne plakjes en kneus de citroengras.

Breng de kokosmelk met de bouillon aan de kook en voeg de galangawortel, de sjalotjes, de gekneusde citroengras en de rode peper toe* en laat zo zachtjes 5-10 minuutjes koken.

Voeg nu de kleine blokjes kip toe, de limoenbladeren, de paddestoelen en de eetlepel vissaus. Laat dit zachtjes 5 minuten doorkoken tot de kip gaar is.

Voeg als laatste het limoensap, de taugé en wat verse koriander toe en serveer.

 

Enjoy!

*Goeie tip van Elize: de niet eetbare delen: de galangawortel, de citroengras, de rode peper en de limoenbladeren kun je in een zeef doen die je in de soep hangt. Op die manier kunnen de smaken wel loskomen en hoef je niet moeilijk van alles uit de soep te gaan vissen voor je gaat eten. Dit ga ik volgende keer ook doen want ik kan uit betrouwbare bron vermelden dat je anders heel lang op zoek bent naar de laatste plakjes galangawortel *kuch. 

 

 

Voedingswaarde per persoon*

Eiwit 23.6 gr

Natrium 540 mg

Kalium 986 mg

Fosfor 399 mg

Vet 39 gr

 * natuurlijk verwijder je delen van de soep weer dus die zouden niet helemaal mee moeten tellen maar dat heb ik toch gedaan want je kan nooit precies weten hoeveel er van wat achtergebleven is. 

Tagged with →