Op de een of andere manier ben ik de laatste jaren verzot geraakt op knolselder. En voor mij komt deze groente het meest tot zijn recht in een soep.

Gisteren heb ik een knolseldersoep gemaakt met een flinke gemberkick en wat wortel. En lekker dat hij was!  Deze combinatie bevatte zoveel smaak dat ik hem niet eens meer op smaak gebracht hebt met zwarte peper of iets anders, en het zout misten we al helemaal niet.

Snel klaar, gezond en heel veel smaak ondanks dat het natriumarm is. De soep is niet met room afgemaakt wat tot gevolg heeft dat het een mooie dikke gladde soep geworden is die goed vult. Wat willen we nog meer?

 

Ingrediënten

  • 800 gram schoongemaakte knolselderij

  • 1 flinke winterpeen, ongeveer 280 gram

  • 50 gram gember (zonder schilletje)

  • 1 flinke ui

  • 3 takjes verse tijm

  • 1250 ml natriumarme groentenbouillon

  • 1½ eetlepel olijfolie

 

En zo maak je het

Snij de schoongemaakt knolselderij in grove stukken. Snij vervolgens de schoongemaakte winterpeen in grote plakken en snij de ui in fijne stukjes.

Haal van de gember het schilletje af en snij in dunne plakjes.

In een grote soeppan doe je de olijfolie. Hierin bak je de gember zachtjes 2 minuutjes terwijl je steeds roert. Voeg hierna de ui en de takjes tijm toe en bak deze tot de ui glazig ziet.

Nu doe je de winterpeen en de knolselderij erbij, samen met 200 ml bouillon.

Doe de deksel op de pan en laat dit zo even 10 minuutjes stoven.

Na 10 minuten doe je alle bouillon erbij, leg je de deksel op de pan en breng je het geheel aan de kook. Draai vervolgens het vuur weer laag.

Laat het zo, terwijl het heel zachtjes kookt, 15 minuten koken.

Laat de soep na 15 minuten afkoelen, haal de takjes tijm eruit en pureer het vervolgens met de staafmixer tot een mooie gladde massa. 

Serveer met wat zwarte peper erover gemalen en wat blaadjes verse tijm erop.

 

 

 

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 4,9 gr

Natrium 185 mg

Kalium 1128 mg

Fosfor 213 mg

Vet 5 gr

Tagged with →