Even in de herhaling omdat het zo een geweldig lekker soepje is.

Deze Tomaten-Venkelsoep, die ik in januari 2012 online gezet heb, zou zeker niet misstaan tijdens de Feestdagen als onderdeel van een kerstmenu bijvoorbeeld. Of gewoon na de kerst, als je wat lichts en zoutarms wilt eten na de wat meer uitbundige maaltijden de dagen ervoor. Deze soep bevat slechts 114 mg natrium per persoon.  Met wat zoutarm brood erbij dus een mooie manier om weer even extra de teugels aan te trekken.

Wij vinden hem erg lekker en jullie blijkbaar ook, want het is nog steeds een van de recepten die echt goed bezocht worden.

Moet nog steeds eens een goede foto erbij zetten van de soep zelf. Nou ja, weer een item erbij voor mijn immer groeiende to-do list. 

Ingredienten voor 4 personen als voorgerecht

  • 2 venkelknollen Tomaten venkelsoep

  • 1 aardappeltje, geschild en in blokjes

  • 1 blik tomaatblokjes 

  • 2 kleine teentjes knoflook, fijngesneden

  • 1 klein uitje (ong 60 gram), fijngesneden 

  • 1 eetlepel olijfolie

  • eventueel 1 eetlepel pernod hoewel ik dat zelf nooit toevoeg

  • 400 ml zoutarme groentebouillon

 

En zo maak je het

Snij van de venkel de boven en de onderkant af. Snij doormidden, verwijder de kern en snij de venkel daarna in dunne plakken.

In een pan doe je de olijfolie, de ui en de knoflook en warm dit samen zachtjes op tot de ui doorzichtig maar niet gekleurd is. (Door de knoflook met de olie mee op te warmen voorkom je dat hij verbrandt en te scherp gaat smaken).

Doe de in plakjes gesneden venkels en de aardappel erbij, roer goed door en laat, met de deksel op de pan, 10 minuutjes stoven. Roer af en toe door.

Na 10 minuten voeg je de bouillon toe en doe je het hele blik tomaatblokjes erbij en breng aan de kook.

Laat nu een uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan, als het te hard kookt kan je een vlamverdeler onder de pan zetten of de deksel iets schuin leggen.

(Na een uur kan je de pernod toevoegen, laat in dat geval nog een paar minuten sudderen).

Haal de soep van het vuur, proef en breng op smaak met zwarte peper, laat wat afkoelen en pureer met de staafmixer. 

Je kan de soep nu opdienen (lekker met wat venkelgroen erop) maar wat de soep zoveel lekkerder maakt is als je hem nu door een zeef drukt. Je krijgt dan een hele mooie lichte soep. Het is even werk maar het is echt de moeite waard.

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 3,1 gr

Natrium 114 mg

Kalium 877 mg

Fosfor 95 mg

Vet 9 gr

Getagged met →