Ik ben dol op soep. Dikke vullende maaltijdsoepen, verfijnde soepen, met vlees, zonder vlees, de klassiekers en nieuwe combinaties en ga zo maar door. Echt voor een kop soep zou je mij bij wijze van spreken wakker kunnen maken.

Jammer alleen dat in de meeste soepen vrij veel natrium zit onder andere door het gebruik van bouillonblokjes. Sinds ik op mijn natriuminname let eet ik dus zelden meer soep buitenshuis want oh wat is dat zout!! Dus vandaag ga ik maar eens mijn eigen zoutarme/natriumarme groentebouillon maken, in een flinke hoeveelheid meteen zodat mijn vriezer weer goed gevuld is.

Heb ook al eens mijn eigen kippenbouillon en zelfs een runderbouillon gemaakt maar dat is wel erg veel werk en uiteindelijk houd je er vrij weinig aan over doordat je flink moet inkoken als je geen zout toe gevoegd hebt om toch nog goede smaak erin te krijgen.

Groentebouillon is een pak makkelijker en veel sneller klaar. Bovendien bevat het ontzettend weinig natrium. Echt een aanrader dus!


Ingrediënten
voor +- 1,3 liter zoutarme bouillon

  • 150 gr wortel, heel fijngesneden (of door de food processor gehaald)

  • 200 gr ui (zelfde als de wortel) 

  • 5 gr peterselie takjes (zonder de peterselie) en/of takjes tijm

  • 50 gr selderij (ook fijn gesneden en alleen de stengels)

  • 90 gr witte wijn (optioneel maar geeft absoluut smaak) (*Ook lekker ipv wijn sherry gebruiken!)

  • paar zwarte peperkorrels

  • 2 laurierblaadjes, gedroogd of vers

  • 1,7 liter kokend water

  • 2 eetlepels olie (olijfolie/raapzaadolie)

En zo maak je het

Verhit 2 eetlepels olie (olijfolie of bijvoorbeeld raapzaadolie) in een pan en voeg hieraan de fijngesneden wortel, ui, selderij en de stengels peterselie (en/of de tijm), de peperkorrels en de laurierbladen toe. Fruit dit een minuutje of 5, om vooral het scherpe van de ui te verzachten.

Hierna kun je de wijn toevoegen als je die gebruikt. Laat dit even doorwarmen.

Voeg 1, 7 liter kokend water toe, breng opnieuw aan de kook en laat onafgedekt 15-20 minuten zachtjes koken. Dit is als de groenten heel fijn gesneden zijn, zijn ze wat groter? Verleng dan de kooktijd naar 30-40 minuten.

Als de bouillon goed getrokken is draai je het gas uit en laat wat afkoelen voor je het zeeft.

De bouillon kan je , al het afgekoeld is, een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren maar natuurlijk kan je het ook in porties invriezen, handig voor als je weer eens soep wilt maken. Of stoofpot, of risotto of noem maar op!

(* Wil je meer bouillon maken? Verdubbel gewoon de hoeveelheden en pak een grotere pan!)

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per liter bouillon

Eiwit 77 mg

Natrium 4,6 mg

Kalium 114 mg

Fosfor 0 mg

Vet 15 gr

Tagged with →