Als je voornaam Aranka is, willen mensen best wel geregeld weten waar je naam vandaan komt. Wanneer je ze dan vertelt dat het een Hongaarse naam is, is de tweede vraag dan meestal: ´Oh, kom je daar vandaan?´ Nou nee dus. Ben gewoon een helemaal oer Hollands maar mijn ouders vonden het een mooie naam. Niets spannends aan dus. En waar ik t vroeger lastig vond dat mijn naam niet bekend was, ben ik er nu blij mee. Op de een of andere manier blijf je toch sneller bij mensen hangen.

Dit recept is trouwens natuurlijk wél afkomstig uit Hongarije en kennen we allemaal wel. Goulash is een stoofgerecht met rundvlees, paprika´s, tomaten, aardappels en natuurlijk het belangrijkste: paprikapoeder. 

Het lekkerste is als je voor dit gerecht echte Hongaarse paprikapoeder gebruikt. Die had ik gelukkig nog liggen. Gekregen van een reislustige vriendin die uit alle uithoeken van de wereld ingrediënten mee naar huis sleept en het ook leuk vindt om dat mee te nemen voor anderen. Zo heb ik al eens Za´atar uit Libanon gekregen, heerlijke paprikavlokken uit Turkije, Viscurrykruiden uit Sri Lanka, Currymix uit Zuid Afrika,  en nog veel meer. Daar bof ik dus enorm mee!

Op internet en in kookboeken kun je trouwens 1001 recepten voor goulash vinden, maar dit is het recept zoals ik het maak. Voel je vrij om er aan te knutselen zodat het meer bij jouw smaak aansluit. Kun je geen Hongaarse paprikapoeder vinden? Gebruik dan milde paprikapoeder, zeker geen hete.

 

Ingrediënten voor 2-3 personen

 • 400 gram runderstoofvlees in blokjes

 • 1 grote ui, fijngesneden

 • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden

 • 25 gram ongezouten roomboter

 • 1 eetlepel (Hongaarse) paprikapoeder

 • 200 gram tomaatblokjes (incl sap) uit blik

 • 1 laurierblaadje

 • ½ theelepel karwijzaad, gekneusd in een vijzel

 • 2 rode paprika´s, vruchtvlees in blokjes gesneden

 • 1 groene paprika, vruchtvlees in blokjes gesneden

 • 200 ml natriumarme bouillon (ik gebruikte groenten)

 • 100 ml rode wijn

 • Zwarte peper

 

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Verwijder de boven-en onderkant van de paprika´s, verwijder de zaadjes en snij het vuchtvlees in stukjes.

Zet een zware stoofpan (die in de oven kan) op een hoog vuur, smelt de boter in de pan en voeg de blokjes rundvlees toe. Bak kort tot ze dichtgeschroeid zijn en bruin zien. Doe dit in delen zodat de pan niet te vol is. Haal ze uit de pan en zet even opzij in een kom. Herhaal tot al het vlees mooi bruin gebakken is. 

Draai nu het vuur zachter en bak de ui in het overgebleven vet tot hij zacht is. Voeg daarna de knoflook toe en bak mee tot je het begint te ruiken.

Doe nu al het vlees, inclusief de sappen, terug in de pan.

Voeg de eetlepel paprikapoeder en 50 ml water toe, en roer alles goed door elkaar. Het water voeg je toe omdat paprikapoeder soms wat snel bitter kan worden als het snel heet wordt.

In een vijzel kneus je de karwijzaadjes.

Voeg de tomaten uit blik, inclusief vocht, toe, de karwijzaadjes, het laurierblad, de wijn, de bouillon, de paprikablokjes en wat zwarte peper toe. Het vlees moet net onder het vocht staan.

Roer goed door elkaar en als het allemaal aan de kook is gekomen dek je de pan goed af met een aluminiumfolietje én de deksel.

Draai het vuur uit en zet de pan nu gedurende minstens 2 uur in de oven.

In die tijd moet je af en toe de boel doorroeren en eventueel nog wat wijn en/of bouillon toevoegen. Het vlees moet niet te droog komen te staan, de saus mag wel indikken natuurlijk.

Laat het vlees in de oven sudderen tot het gaar is.

Serveer eventueel dezelfde dag met gekookte aardappels. Wij vinden het lekkerder de volgende dag dus laat in dat geval helemaal afkoelen en zet weg in de koelkast. De 2e dag hoef je het vlees alleen maar op te warmen en de aardappels te koken.

 

 

 Enjoy!

  

 

Voedingswaarde per persoon

Eiwit 44 gr

Natrium 236 mg

Kalium 1440 mg

Fosfor 467 mg

Vet 32 gr

 

 

Getagged met →