Gelukkig mocht ik vandaag weer naar huis toe. Nog niet alles is zoals het moet zijn maar er zit wel verbetering in, genoeg in ieder geval om lekker naar huis te mogen. Het advies was wel om daar nog rustig aan te doen maar dat gaat vast wel lukken (op mijn manier).

Wat ik opvallend vind aan 2,5 dag ziekenhuis en daar eten is dat zij een heel ander beeld hebben van natriumarm dan ik heb. Ik eet normaal geen zoute paté op mijn brood of hele zoute kaas. En mijn warme maaltijd … nou daar was ik al duidelijk over geweest. Natuurlijk is het dan nog steeds natriumarm maar door de scheve verdeling krijg je op het ene moment niets binnen en op het andere moment meer. Ikzelf spreid het liever wat meer over de dag als ik daar de kans voor heb.

Door het andere eten en de vochtinfusen met natrium hou ik flink wat vocht vast wat onder andere vervelend voelt in mijn gewrichten. Niets wat even goed opletten met eten, goed plassen door middel van medicatie en veel drinken niet op kan lossen maar het zet je wel te denken: als ik al 2 kilo zwaarder ben van vocht vasthouden na 2,5 dag… hoe zou dat dan zijn als ik er langer moest zijn? Of zou het slechte eten het weer rechttrekken?

Hoorde vanmorgen namelijk een gesprek tussen een patiënt en een verpleegkundige. De patiënt was weer wat afgevallen blijkbaar en er werd hem gezegd dat hij goed moest eten. Dat is natuurlijk waar maar het is ook wel makkelijk gezegd. Het is al moeilijk genoeg om op gewicht te blijven als je echt een serieuze natrium (en eventueel kalium en eiwit) beperking hebt , laat staan als je dan ook nog ziek bent. Als je eten dan ook nog eens niet echt lekker is… ja dan wordt het wel heel moeilijk denk ik.

Kortom, er is een hoop winst te behalen op dit gebied en ik hoop toch echt dat er een keer meer aandacht aan besteed gaat worden, in Nederland en in België. 

Mocht je in de tussentijd in het ziekenhuis komen en smakeloos natriumarm eten krijgen? Vraag om meer peper, strooi er zelf meegebrachte kruiden over, eet rauwkost of laat familie lekker een salade meenemen, eet wat meer fruit en drink lekkere sapjes (desnoods weer zelfgemaakt door familie) zodat je aan je vitamines en vezels komt… 

Allemaal dingen die je leven daar een stukje aangenamer kunnen maken en als mensen nog meer tips hebben dan zie ik ze graag verschijnen.

Bedankt in ieder geval voor alle lieve berichten en tweets die ik gekregen heb de laatste dagen, heeft mij echt goed gedaan!

Nu nog even verder opknappen en voor je het weet sta ik weer vrolijk achter de potten en pannen en verschijnen er weer lekkere natriumarme recepten op dit blog. Want zoals wij weten: natriumarm kán wel lekker zijn!

Tagged with →