Meestal plan ik mijn eten zo dat ik wel wat overheb om in te vriezen. Handig als je eens geen tijd of puf hebt om te koken. Vaak zijn het soepen, zelfgebakken natriumarme broodjes of bijvoorbeeld ovenschotels. In ieder geval hebben ze 1 ding gemeen: ze zijn makkelijk op te warmen.

Maar dan komt er ineens een moment dat je én weinig tijd hebt én de vriezer is zo goed als leeg! Om niet te vervallen in verkeerde gewoontes (friet halen, of iets snels van de supermarkt waar ik altijd spijt van krijg want a) zelfgemaakt is zoveel lekkerder en b) waarom zit er zoveel zout in makkelijk eten??) kies ik dan uit een paar gerechtjes van mijn blog waarvan ik weet dat ze of snel klaar zijn (binnen 30 min van snijden tot eten), of waar ik niet naast hoef te staan tijdens het koken.

Vandaag op mijn blog dus mijn ´ik heb geen tijd maar ik ga toch verstandig zijn en koken´ top 10:

  •  Broccoli-preisoep, de broccoli en de prei snijden en hop in de pan. Soep maken kost meestal niet zoveel tijd, zeker met weinig ingrediënten. Pureer het wel stevig zodat je een mooie gladde soep hebt. Broodje erbij en klaar in 30 minuten.
  • Couscous met bietjes, rucola en geitenkaas. Het mooie van couscous is dat je, in de tijd waarin deze couscous in bouillon gaart, je de rest makkelijk gesneden kan hebben. Het is daarna dus alleen nog een kwestie van bij elkaar doen, op smaak brengen. En natuurlijk gebruik ik een natriumarm bouillonblokje.
  • Pasta Tonno! Kook de pasta gaar en in de tussentijd maak je de saus. Lekker met wat tonijn, tomaat uit blik met sap (de Biologische van de AH bevat per 100 gram slechts 10 mg natrium) en binnen no time staat er een dampend bord pasta met saus voor je neus.
  • Kikkererwtensalade met komkommer, avocado.... Een van mijn favorieten nog steeds. Werkelijk alleen wat snijwerk en geen kooktijd. Deze salade is voedzaam, gezond en makkelijk ook mee te nemen als lunch. Iets wat wij dus ook geregeld doen.
  • In de oven gebakken courgette en tomaten. Natuurlijk moet dit even in de oven, maar dat kan de oven best zelf regelen. Dus zodra je het gesneden hebt, en bij elkaar in de oven gedaan hebt heb je je handen vrij om even een stukje vlees erbij te grillen. Lekker, makkelijk en gezond.
  • Zalmpakketjes uit de oven. Je stapelt letterlijk alle ingrediënten bij elkaar op, vouwt het in een stukje aluminiumfolie en laat de oven zijn werk doen.
  • Spanakorizo! Oftewel Griekse rijst met spinazie, dille en geitenkaas. Makkelijk, lekker en weer eens heel iets anders. Zorg wel dat je een beetje scherpe geitenkaas gebruikt, dat komt het gerecht echt ten goede.

courgette-en-tomaat-uit-de-oven best of 2013

 

 

Tagged with →