Volgens mij is dat toch wel een vraag die in veel huishoudens geregeld terugkomt: Wat moeten we vanavond weer eens eten? Want zelfs als je af en toe uit eten gaat, bij vrienden eet, geen zin hebt om te koken of gewoon een lekker gerechtje maakt wat geregeld terugkomt, toch moet er dan nog steeds zo´n ruim 250 keer per jaar (wilde gok) iets op tafel getoverd worden!

En hoe besluit je wat je gaat maken? Kijk je in folders? Laat je je inspireren door de verschillende foodblogs of blader je de delicious? Kijk je in de winkel wat er in de aanbieding of in het seizoen is? Of loop je langs de rekken en trek je eruit waar je op dat moment zin in hebt?

Dat laatste werkt echt niet voor mij, dan ben ik door besluiteloosheid zo een uur per dag kwijt aan ronddolen in een supermarkt vrees ik. Buiten dat, natriumarm koken behoeft toch wel een beetje planning heb ik gemerkt. Er zijn genoeg producten die beter niet gegeten kunnen worden en dus kost het wel wat meer tijd om te beslissen wat we gaan eten, ook omdat ik natuurlijk wel zo gevarieerd mogelijk wil eten. 

Voor mij werkt een weekmenu dus prima! Elke donderdag of vrijdag ga ik er even voorzitten en ga bedenken wat we allemaal kunnen eten en wanneer. Met een kopje thee, en natuurlijk een nieuwsgierige kat erbij, zit ik door kookboeken te bladeren en bekijk wat ik lekker vind en hoe ik het aan kan passen naar een natriumarme vorm. En hoewel het af en toe moeilijk lijkt, want ´wat moeten we nu weer eens gaan eten?´ meestal heb ik toch in niet te veel tijd een planning klaar voor de week erop mét boodschappenbriefje!

Ok, op die manier moet je 1x in de week je suf sjouwen aan boodschappen (maar gelukkig heb ik een hele lieve mr die de zware tassen naar boven sjouwt) maar daarna ben je er ook grotendeels vanaf. Want de rest van de week hoef ik alleen nog de echte verse producten te halen. En dat doe ik bijvoorbeeld vaak even bij de boer om de hoek waar ze heerlijke verse seizoensproducten verkopen.

Voor mij werkt het op deze manier prima, maar goed, ik ben dan ook een rasechte planner. Maar voor anderen werkt deze methode weer helemaal niet!

Vandaag is het trouwens weer de dag van het plannen en ga ik een weekmenu maken voor volgende week.  Straks maar weer lekker eens met mijn neus de boeken induiken. 

Maar nu ben ik toch wel benieuwd geworden naar hoe jullie besluiten wat er elke keer op tafel komt te staan. En omdat ik altijd opensta voor suggesties stel ik ook hier de vraag: Wat eten jullie vanavond? Misschien kom ik nog op goede ideetjes! 

 

Tagged with →