Zelf pasta maken. Het leek mij altijd veel werk, maar het valt reuze mee en het is nog eens erg lekker ook. Voordeel van het zelf maken is dat je ingrediënten kunt gebruiken die jou aanstaat, en zelfs smaken of kleuren meegeven aan het deeg. In dit recept is geen zout toegevoegd dus de basis van je maaltijd is op die manier natriumarm.

Ook erg fijn is dat je de pasta zo dun kunt maken als je zelf lekker vindt. Maak bijvoorbeeld hele dunne lasagne waardoor je pasta zo wat smelt op je tong als je het eet, of hele dunne ravioli die je vult met je wat maar lekker vind. Maar je kunt ook zelf vlinderpasta maken of papardelle, tagliatelle en ga zo maar door.

Handig is het wel als je een pastamachine hebt. Die kun je in allerlei prijsklasses kopen, van heel duur tot gewoon goed betaalbaar. Ik heb de mijne op de kop getikt toen ze in de bonus aanbieding waren bij de appie, kostte toen 15 euro. 

Wat heb je nodig voor een lekkere goede pasta? Het begint natuurlijk bij de ingrediënten. Als je basis goed is smaakt je pasta uiteindelijk veel beter.

  • Bloem: Je kunt natuurlijk gewone (biologische) bloem gebruiken maar Tip 00 bloem geeft zachtere pasta omdat hij meer vermalen is dan gewone bloem. Sommige supermarkten verkopen dit (in België ligt het gewoon bij de Delhaize). 

  • Semolina:  Dit is heel fijn gemalen griesmeel. Wij kennen het in een dikkere vorm en maken er dan griesmeelpudding van bijvoorbeeld. De Italianen malen het erg fijn en mengen het door de bloem als ze pasta maken. Je kunt het vinden bij Turkse winkels. (in België ligt het in de supermarkt)

  • Eieren: Gebruik grote vrije uitloop eieren waarvan de dooiers een mooie kleur hebben, die geven namelijk smaak aan je pasta.

 

Ingrediënten voor 6 personen als voorgerecht en 4 personen als hoofdgerecht

  • 300 gram bloem

  • 100 gram semolina

  • 4 grote biologische eieren

 

En zo maak je het

De bloem en semolina doe je samen in een kom. Maak een kuiltje en breek daar de eieren in.

Roer dit door elkaar met een houten lepel en kneed er, met de hand, een mooi stevig maar zijdezacht deeg van. Dit kan even kracht kosten want het is een stug deeg in het begin.

Als je denkt dat het deeg klaar is kun je dat testen door er met duim en wijsvinger zachtjes in te knijpen. Voelt het elastisch en zacht? dan is het goed en kun je het afgedekt in de kom een half uur even laten rusten.

Na een half uur kun je het deeg verder bewerken. Wat wil je ermee doen? Wil je lasagne maken? Dan heb je geen opzetstuk nodig op de machine, alleen de rollers.

Met de pastamachine: deel het deeg in twee delen. Pak 1 deel en laat het andere deel afgedekt liggen.

Zet de machine op de dikste stand en haal je deeg erdoorheen. Telkens vouw je je lap deeg wat eruit komt dubbel en haal je het nog een keer op dezelfde stand erdoorheen. Na de 2e keer kun je de machine wat strakker zetten. Ga zo door tot je uiteindelijk je deeg op stand 1 door de machine gehaald hebt.

Bebloem de vellen pasta goed, vouw ze dubbel en leg ze afgedekt weg zodat je de andere helft van het deeg kan gaan bewerken.

Als je klaar bent kun je je lasagne maken zoals je van plan was.

Met de hand: deel je deeg in twee delen. Pak 1 deel om te bewerken en laat het andere deel afgedekt liggen.

Bebloem een deegroller goed en je werkvlak licht. Leg het deeg hierop en rol het zo plat mogelijk uit. Dit zal niet zo plat zijn als je met een pastamachine gaat bereiken maar het is een prima alternatief.

Als de gewenste dikte is bereikt bebloem je je vel deeg goed en leg het afgedekt aan de kant. Verwerk nu het andere deel deeg op dezelfde manier.

Andere vormen: Natuurlijk kun je ook andere vormen pasta maken. Bij de machine zit een opzetstuk waarmee je tagliatelle en dergelijke kan maken maar je kunt ook de pastavellen goed bebloemd opvouwen en zelf repen snijden ervan.

Of probeer een vormpjes te maken. Snij een vormpje uit, vorm hem met de hand, bebloem goed en leg aan de kant om wat in te drogen.

Wat je ook doet, als je de pasta gaat koken bedenkt dat verse pasta vele malen sneller klaar is dan gedroogde pasta. 1 tot 1½ minuut in kokend water waar je wat olijfolie aan toegevoegd hebt kan al genoeg zijn. 

 

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per persoon als voorgerecht (en als hoofdgerecht)

Eiwit 13 gr (20 gr)

Natrium 57 mg (85 mg)

Kalium 164 mg (246 mg)

Fosfor 164,5 mg (247 mg)

Vet 4,5 gr (6,7 gr)

Tagged with →